Bowls – ät ur skålen

Enkelt, gott och oftast väldigt snygg är maten som serveras som en bowl. Kreativiteten flödar och smaker och konsistenser möts. Äts som frukost, lunch, mellis eller middag. Den nya boken Bowlsbibeln är för dig som vill ha inspiration till vad du ska servera i din skål.

foto & retusch: evelina hammelfelt & elin rolfsdotter

I Bowlsbibeln bjuds vi på 50 smarriga bowlsrecept skapade av systrarna Emmy och Evelina Hammelfelt. Lättlagat, vegetariskt, näringsrikt, roligt och färgglatt är deras approach. Till konceptet adderar de både musik och lyfter fram kroppens sju chakran. Musiken når du enkelt via QR-koder som tar dig till spellistor på Spotify och lite mer chakrakunskap hittar du i boken – och alla recept är sedan utmärkta med vilka chakran de stimulerar. Helt enkelt ytterligare några dimensioner till de suktande recepten.

Systrarna Emmy och Evelina upptäckte matglädjen när de bodde hemma och de i familjen hade egna matdagar. Det hela ledde dem till att de 2106 starta Foodgeeks, som inledningsvis var ett Instagramkonto och en blogg med just mat som de själva lagat. De hela växte och 2020 blev projektet ett aktiebolag och en heltidssysselsättning. MissVEGO kontaktar systrarna för att ställa några frågor, och sist men inte minst ber vi dem tipsa om varsin favoritbowl.

När upptäckte ni bowls?
– Bowls har varit en trendande rätt på sociala medier länge. Det var för några år sedan då vi började göra trendande och goda smoothiebowls och upptäckte att varje måltid egentligen kan ätas från en skål. Vi tycker allt blir mycket godare då! Framför allt enklare att äta på något konstigt sätt.

Ni lyfter fram kroppens sju chakran och matchar även era rätter till dessa – hur använder ni er av denna kunskap själva när ni väljer vad ni ska laga och äta?
– Evelina är utbildad inom området och Emmy har praktiserat en del chakrameditationer så vi kände att det var givet att ha med i boken. Vi är båda väldigt inkännande personer och jobbar mycket med spiritualitet, mediterar och yogar på regelbunden basis. Känner vi att något är “ur balans” kan vi enkelt gå tillbaka till oss själva och påminna oss om våra energisystem och ge dem vad de behöver. Allt från mat, meditation, rörelse eller vila. Så maten är egentligen bara en liten del som påverkar kroppen men ack så viktig.

Vad mer än att skapa fantastiskt smarrig mat jobbar Foodgeekz med?
– Idag jobbar Foodgeekz med flera olika områden. Vi produkt-utvecklar, mestadels co-branding med andra varumärken. Vi har tagit fram egna veganska fika bars med Fibr och ett eget Matcha Collagen med varumärket Matter’s. Vi jobbar även med event, retreats och workshops. Men huvudsakligen gör vi samarbeten, lagar mat och skapar innehåll åt våra egna sociala medier.

Hur ofta lagar ni mat tillsammans?
– Vi lagar mat tillsammans så ofta det är möjligt. Evelina bor i Helsingborg och Emmy i Stockholm. Men minst en gång i månaden eller varannan månad brukar vi ses. Men vi lagar också mycket mat tillsammans via Facetime!

Har ni något nytt kul projekt på gång? 
– Ja vi har en hel del på gång! Nya våriga smaker på våra bars, vi ska göra en “Foodgeekz resa runt Kullabygden … följ oss på sociala medier för att hänga med allt kul som händer.

Sakralchakrat (Svadhisthana)

Sakralchakrat representeras av färgen orange och påverkar vår sexualitet och kreativitet. Sakralchakrat är vårt andra chakra och är beläget i nedre delen av buken och upp till naveln. Mat kopplat till sakralchakrat är till exempel morot, pumpa, mango, apelsin, kokosnöt och fröer samt kryddor som gurkmeja och curry.

Solarplexuschakrat (Manipura)

Solarplexuschakrat representeras av färgen gul och påverkar vårt självförtroende, självkänsla och självdisciplin. Solarplexuschakrat är vårt tredje chakra och är beläget precis mellan naveln och de nedre revbenen. Mat kopplat till solarplexuschakrat är till exempel banan, majs, ananas och citron samt ris, havregryn, kanel, kardemumma
och ingefära.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!