Från iskallt till poesi – andetag för andetag

Allt börjar och slutar med ett andetag. Häremellan andas vi oavsett om det är omedvetet eller medvetet. Men nu när andning blivit en trend så kanske allt fler kommer använda andningen som ett verktyg för bättre hälsa och som ett sätt att ta sig igenom utmaningar.

av yvonne gull

 

När Global Wellness Institute presenterade de hetaste hälsotrenderna just nu lyfts trenden ”Just Breathe” fram – det handlar om att andning är en kraftfull nyckel till hälsa. En trend som numera stöds av medicinsk forskning och en trend där ett antal profiler vill inspirera oss till att andas – inte mer men däremot mer medvetet.

Andningen har en central effekt på vår hälsa både mentalt och fysiskt. Under en timme tar vi omkring 1 000 andetag i timmen, dygnet runt, året om. Under ett dygn passerar mellan 10 – 20 kilo luft genom vår kropp. Så här finns det verkligen något rent fysiskt att jobba med, oavsett om vi vill prestera på topp eller helt enkelt bara må lite bättre.

Vetenskapliga studier

I kliniska studier vid univesiteten Harvad, Stanford och John Hopkins presenteras moderna vetenskapliga studier när det gäller andning. Här har man bland annat tittat på olika typer av andning och vilken effekt den har på vår kropp. På Harvard har man nyligen publicerat två studier som tittar på varför andning är effektfullt när det kommer till att reducera stress. Av de tre olika andningstekniker som jämfördes var det metoden SKY Breath Meditation som gav bäst resultat och hade positiva hälsoeffekter såväl fysiska som psykiska. Metoden bygger på positioner och meditationer där fem olika typer av andningsövningar är i fokus: långsam andning, växelvis andning genom näsborrarna, snabbandning med hjälp av diafragman, snabbandning genom utandning och cyklisk andning.

– Jag tror att många människor hitintills har ignorerat andningsövningar helt enkelt på grund av att det är så enkelt, och det kostar ingenting. Men det finns så mycket forskning där ute idag. Och allt fler upptäcker hur omvälvande det är att kunna andas medvetet så det är en trend som kommer att fortsätta växa och något vi behöver idag mer än någonsin, sa James Nestor, författare till boken Breath, då han talade vid Global Wellness Summit 2020.

Olika andningstekniker

Andningsövningar är generellt enkla men kan verka komplicerade för den oinvigde. Att bli mer medveten om sin andning är ett första steg. Det finns andningstekniker som kan användas som verktyg för att förändra och hela. Vi kan alla styra och manipulera vår andning utifrån vilket resultat vi vill uppnå det kan handla om allt från att kontrollera en panikattack till att somna eller bara återfå lugnet.

Generellt kan man säga att det är genom näsan vi ska andas. Vill du bli bättre på att andas genom näsan kan ett tips vara att du tänker på att andas med näsan när du tränar hårt – vilket kan vara en utmaning. Att andas djupt, men inte för djupt är också något vi kan lära oss.

Det går även att påverka andningen genom att läsa poesi eller böner högt. Läsningen kan försätta dig i ett tillstånd där du saktar ner din andning till och på så vis även sänker blodtrycket och drar ner din kortisolnivå.

De profiler som idag inspirerar oss till en mer medveten andning kommer från vitt skilda håll. Idag möter du dem enklast via nätet, men snart är det kanske dags att signa upp för ett andningsparty eller en andningsfestival – trendigare än så blir vi knappast idag!

Andningsprofiler

Gemensamt för de profiler vi här lyfter fram är att de alla upptäckt andning på ett djupare plan. Att andningen kan läka och stärka oss samt att de vill dela med sig av sin kunskap såväl digitalt som fysiskt.

The Iceman – tar det kallt
Den nederländske atleten, stuntmannen och äventyraren och våghalsen Wim Hof är känd för att klara av att klara av extremkyla och innehavare av 26 Guinessvärldsrekord på temat. Har skapat Wim Hof Method – en metod för den som vill bli som han och dessutom lite gladare, hälsosammare och starkare. Metoden bygger på tre delar: andning, kallterapi och hängivenhet – att helt enkelt vara ihärdig för att lyckas.
Se mer: @iceman_hof


foto: daniel fox

The Spritual Technologist – har hittat frekvensen
I Blisspoint Breathwork skapar Lisa Narváez ett ljudlandskap som hon låter deltagarna bada i. Genom de olika ljudfrekvenserna är tanken att vi ska komma i kontakt med vår andning, öppna våra hjärtan och falla in i ett alternativt medvetande. Under en tid har konceptet flödat via hemsidan där du också kan bada i ”Blisspoint Soundscapes”. Men snart igen är det dags för Lisa Narváez att ta sitt koncept ut i världen, till festivaler och hälsoevent. Scenen är allt som oftast ute i naturen under öppen himmel.
Se mer: @blisspoint.co

The Breathvangelist – rockstjärna i kyrkan
Karismatiske Sage Rader är andningsartisten med rockstjärnastatus. Efter en olycka som ledde till sängliggande, viktuppgång och pillerberoende tog han sig upp igen genom – andning. Idag lär han superkändisar, toppatleter och företagsledare hur de kan använda hans teknik. I början av pandemin skapade han Breath Church – en
digital plattform där han missionerar andning, han säger: – Jag ska använda vart endaste andetag jag har till att ge hopp och helande till ett land som desperat behöver det. Sage Rader håller andningsmöten iklädd kostym ackompanjerad av elgitarr och spelar själv violin. Målet är att vända smärta till styrka, skapa gemenskap genom och andning och att sprida positiv energi. Magiskt. Signa upp för ett dagligt andningspass på mellan 40-60
minuter via länken på Breath Churchs Instagramkonto.
Se mer:
@breath.church

The Breath Biohacker – har knäckt koden
Även Kasper van der Meulen kommer från Nederländerna, hans egen hälsoresa har tagit honom till rollen som biohacker med inriktning på andning. Kasper kombinerar traditionell medicin med modern forskning och erbjuder populära andningskurser både i fysisk- och digital form.
Se mer: @kaspersfocus

Breathwork – andnings-träning
• Minskar stress och oro.
• Ökar din energi.
• Eliminerar gifter.
• Förbättrar sömnen.
• Ökar kreativiteten.
• Bättre idrottsprestationer.

Visste du att…
…Sverige innehar femteplatsen över de länder som har renast luft i världen enligt senaste World Air Quality Report.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!