Grönare uteliv – plast på nytt

En futuristisk soffa i återvunnen PET? Lekfulla pallar av nedsmält plast? Eller vad sägs om en fåtölj helt i gammal plasttejp, flätad på Bali över en rottingstruktur?

av: sofia hallström

Med ett par hundra ton plast som guppar runt i våra hav, finns det tillräckligt med material för att hålla återvinningsprojekt vid liv i årtionden framöver. Trots att det är ett av de värsta materialen ur miljöhänsyn, som i extremt liten grad går att återvinna, med PET som det stora undantaget, planerar industrin att tredubbla sin plastproduktion till år 2050. Dessutom försämras kvaliteten vid återvinning, vilket är orsaken till att man vanligen blandar återvunnen plast med ny sådan. Det finns något slags syskonskap mellan pallen Bit från Normann Copenhagen och stolen Charlie från belgiska ecoBirdy. Rultiga och färgglada, men också helt gjorda i återvunnen plast. Bägge två i olika sorters patenterade processer där plastbitar hackas och sedan hettas upp för en smältning som inte försämrar materialets kvalitet.

Det återvinningsinriktade designföretaget Space Available har gjort den här meditativa skönheten, handvävd på Bali i återvunnen plast på en struktur i trä och rotting.


Danska Mater har vunnit priser för sin nytolkning av klassiska utomhusmöbler designade på 1950-talet. Stolen Ocean är gjord av återvunnet plastskräp och gamla fisknät med en bas i metall, där alla delar är återvinningsbara.


Hållbarhetsprojektet Social Plastic betalar lokalbefolkningar för att samla in plast, vilket bland annat blir till LifestyleGardens stolar Nassau.


Rund och lätt men ändå stabil. Stolen Charlie från Ecobirdy är uttänkt för barn och gjord i 100 procent återvunnen plast.


Designgeniet Simon Legald står bakom Bit. Pallen funkar lika bra som blompiedestal eller sidobord och är gjord helt i återvunnen plast av Normann Copenhagen.


Textilen i Ferm Livings loungestol Desert Lounge är spunnen i helt återvunnen PET-tråd.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!