En klassisk och ljuvligt krämig risotto som här fått sällskap av den smakrika och nyttiga svartkålen. Citron och rosmarin ger risotton en härlig friskhet och fräschör. Supergott!
recept & foto maggies skafferi
4 portioner
Du behöver:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 liten kvist rosmarin, hackad
4 dl Arborioris
2 dl torrt vitt vin
1,5 l grönsaksbuljong (3 grönsaksbuljongtärningar blandas med 1,5 l kokande vatten)
6 blad svartkål
det rivna skalet från 1 citron
2,5 dl riven vegansk parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
2 dl vegansk parmesanost
1 kvist rosmarin
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Skala löken och hacka den fint. Fräs den mjuk i olivoljan tillsammans med rosmarin i en tjockbottnad kastrull.
2. Tillsätt riset och stek det under omrörning i cirka 3 minuter. Häll i vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt 1/3 av buljongen och låt den absorberas helt av riset under omrörning. Tillsätt sedan 1-2 dl i taget och rör om regelbundet. Riset ska absorbera all buljong och få en krämig konsistens, då är riset klart. Det tar cirka 20 minuter.
3. Ta bort den grövsta delen av stammen på svartkåls bladen. Skär svartkålen i bitar.
4. Blanda ner svartkål, citronskal och parmesan i risotton. Salta och peppra.
5. Lägg upp risotton på fyra fat. Strö över ytterligare lite parmesan. Garnera med en rosmarinkvist och vrid över nymalen svartpeppar. Voilá!