Hållbara vinval – till vegansk påskmat

Att matcha vegansk påskmat med viner som är goda och hållbart framställda, inte minst när det gäller förpackning, är lyckligtvis ingen svår match idag. PET-flaskor har varit omdiskuterade som förpackningar, även om de väger mindre än glasflaskor. Det är viktigt att komma ihåg att den plast som används för att buteljera vin inte är samma typ av plast som används för exempelvis läskedrycker, utan plast som inte släpper igenom syre och därigenom bevarar vinets karaktär.

av: amalia g stöckel, sommelier / i samarbete med vinia

Som en köksträdgård…

Vid Medelhavet, exakt så doftar Les Pious, en läcker Côtes du Rhône som består till 70 procent av grenache och 30 procent syrah. Druvorna kommer från en vingård där familjen Pouizin odlat ekologiskt sedan 1960-talet. Vinets doft och smak är kryddigt, friskt och rent med fruktig toner av mörka frukter, örter samt mogna grönsaker. Suverän matchning för veganska rätter kryddade med typiska påsksmaker; ugnsrostade grönsaker med rosmarin och vitlök, couscous med soltorkade tomater och veganfeta eller paj med mustig svampfyllning.
Les Pious Côtes du Rhones 2020, nr 2469, 89 kr/750 ml 

Sammetslen doldis 

Den spanska blå druvan mencía har varit trendig i skymundan och främst populär hos vinnördar, det lär dock inte dröja innan den får den uppmärksamhet den är värd. Familjeägda Bodegas Luna Beberide har superkoll på mencía och hur man gör utsökta viner av den. Druvorna odlas mellan 450–900 meter över havet i Bierzo i norra Spanien där de sakta mognar till perfektion. Vinet med samma namn har förförisk doft och smak med toner av mörka körsbär, choklad, oregano, peppar och vanilj samt härlig eftersmak. Perfekt att servera till en påskmiddag med familj och släkt, då den funkar såväl till traditionella som veganska påskrätter.
Finca Luna Beberide 2018, nr 2528, 149 kr/750 ml

Hållbarhet och passion

Detta vin kommer från en minst sagt passionerad producent som varken har ett namn med anor eller generationer av vinmakare bakom sig. 2001 anlade idag kultförklarade Francisco Gomez sin vingård i södra Spanien, en vingård vars unika terroir han gör allt för att bevara. Så till den grad att mobiltelefoner är förbjudna bland vinrankorna. Druvorna till detta vin skördas om natten för att bevara fruktens fräschör och det märks i vinet, det är torrt och välbalanserat fruktigt, med lätta toner av blommor och grönsaker. Passar perfekt till exempelvis vegansk skagenröra med tofu och tångkaviar.
VID-A Organic Sauvignon Blanc 2020, nr 2383, 89 kr/750 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!