Jordnötsnudlar med gurka & mynta

För att lyckas med jordnötssmör i mat är det viktigt att tänka på att det absolut inte får bli torrt eller stabbigt. Ta hellre för lite än för mycket och håll inte tillbaka på färska element. Ingefära, gurka och mynta fungerar perfekt att bryta av med i den här nudelrätten som är lika god ljummen som kall.

Recept & foto: Annie Månsson

2 portioner | 20–30 minuter

Du behöver:
0,5 gurka
1 kruka mynta
0,5 dl salta jordnötter
0,5 dl japansk soja
0,5 dl osötat crunchy jordnötssmör
1 msk sesamolja
1 msk sambal oelek
1 lime (zest och saft)
1 msk socker, gärna
muscovado
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
200 g breda risnudlar
valfritt: lite chiliflakes

Gör så här:
1. Koka upp nudelvatten.
2. Strimla gurka och mynta och finhacka jordnötter.
3. Blanda soja, jordnötssmör, sesamolja, sambal oelek, limejuice, finriven limezest (det yttersta gröna skalet), socker, finriven ingefära och pressad vitlök så att det blir en slät sås. Smaka av.
4. Koka risnudlarna enligt instruktionerna på paketet. Spara någon deciliter av kokvattnet. Skölj väldigt snabbt av nudlarna i lite kallt vatten när de är klara, de ska fortfarande vara ganska varma, och blanda med såsen.
5. Späd nudlarna med lite vatten i taget om blandningen känns torr.
6. Toppa nudlarna med gurka, jordnötter, mynta och eventuella chiliflakes.

Vegokäk – lättlagade middagar
Av Annie Månsson, Bokförlaget Semic

Följ Annie på:
@vegokak
www.vegokak.se

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!