Kokosgrädde med rabarberkompott och kardemummacrunch

Kokos, rabarber och kardemumma – låter lika gott som det smakar. En lyxig och vegansk efterrätt som blir en perfekt avslutning till vår påskmeny.

RECEPT & STYLING: CLARA GILLOW THORSÉN FOTO: MADS NORDVIG BORUP

40 min | 4 portioner | Ugnstid: Kardemummacrunch rostas i ugnen vid 180 °C, cirka 10-15 min

Du behöver:

500 g rabarber
3 dl socker
0,5 dl vatten
1 vaniljstång
0,5 citron
3 kapslar kardemumma
50 g veganskt margarin i tärningar
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
250 g kyld kokosgrädde, 30% (eller vegansk vispgrädde)
0,5 tsk vaniljpulver (kan ersättas med 1 msk vaniljsocker)
2 msk florsocker

Gör så här:

Rabarberkompott:
1. Ansa rabarbern genom att försiktigt skala bort det yttersta lagret.
2. Skär rabarbern i slantar och häll ner i en kastrull tillsammans med socker, vatten, vaniljstång samt zest och saft från en halv citron.
3. Låt rabarbern koka i cirka 15 minuter på medelvärme. Rabarbern ska vara mjuk och kompotten ganska fast. Ställ åt sidan och låt svalna.

Kardemummacrunch:
1. Stöt kardemummakapslarna i en mortel så fröna trillar ut. Ta bort skalet och mortla kardemummafröna ordentligt.
2. Nyp ihop kardemumman med kallt margarin, vetemjöl, havregryn, socker, sirap och bakpulver.
3. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen cirka 10-15 minuter eller till det har en fin gyllene färg.

Kokosgrädde:
Vispa kyld kokosgrädde fluffigt tillsammans med vaniljpulver och florsocker. Servering: Bred ut den kalla kokosgrädden i botten på tallrikar, toppa med ljummen rabarberkompott och kardemummacrunch.

Tips: Har du bråttom? Byt ut kardemummacrunchet mot veganska småkakor och smula över istället.

Tips: Det finns många sorters rabarber och de har olika intensitet i färgen. Äter du även med ögonen och önskar din rabarberkompott riktigt röd? Släng ner några torkade hibiskusblommor i din kompott så får du en mer intensiv färg.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!