Mindful drinking – njut mer, drick mindre

Att ta en vit månad, en månad helt utan alkohol, kan för många var ett bra sätt att inleda det nya året. Men om du inte riktigt känner för ett tvärstopp kanske du skulle hellre blir en Mindful Drinker och få en ny relation till alkohol på köpet.

Text: yvonne gull illustration: emma älveus

 

Mindfulness är ett begrepp som handlar om att vara närvarande i stunden. Kort skulle man kunna säga att det är meditation från öst som konkretiserats och dyker upp i en västerländsk kostym – och hit adderas forskning på att det faktiskt fungerar. Den amerikanska medicinprofessorn Jon Kabat-Zinn sägs vara en av grundarna till Mindfullness, och sedan 1979 lär han sina patienter att meditera som en del i behandlingen.

Begreppet Mindfulness har växt och omfattar idag många olika infallsvinklar, kanske har du redan hört talas om Mindful Eating och nu kommer här Mindful Drinking. Koncepten är desamma och handlar om att vara mer närvarande i stunden och att göra genomtänkta val. Mindful Drinking har blivit ett sätt för vissa att helt sluta dricka och för andra ett sätt att hitta en ny relation till alkohol. Rörelsen är stor i såväl USA som i Storbritannien, på nätet hittar du plattformar som tidigare bjöd på både festivaler och event – som idag sker i uppkopplat format. Gemenskapen är en av nycklarna, de alkoholfria alternativen likaså. 

– Med tanke på vilket hälsofokus som råder idag är det nästa självklara steget att minska sitt alkoholintag. Det blir absurt att fylla dagarna med yoga och bönor och sedan fortsätta direkt till baren, säger Ruby Warrington, grundare av Club Söda i New York.

Det finns många som funderar på hur livet skulle vara utan alkohol, och det är kärnan i Ruby Warringtons bok Sober Curious. En bok byggd på forskning, och intervjuer som både ställer frågor och som bjuder på tips som gör oss mer medvetna i vårt umgänge med alkohol. Boken har beskrivits som en modig guide för den som vill leva ett liv utan baksmälla. 

Mindful Drinking handlar i grunden inte om att sluta dricka utan snarare om hur du skaffar dig en hälsosammare relation till alkohol. Det handlar om att bli medveten om varför och hur mycket du dricker. Att bryta med de kulturella normer som finns kring hur vi dricker alkohol nästan per automatik i vissa sammanhang. Blir du mer medveten kring din alkoholkonsumtion kommer det troligen även leda till att du dricker mindre och kan uppleva de positiva fördelarna härav.  

Så hur gör du?

Fråga dig själv
Ett första steg kan vara att du efter att du druckit en drink ställer dig frågan om du vill ha ytterligare en. Kommer den att hjälpa dig fysiskt, mentalt och känslomässigt? Ställ frågan utan att döma, och tacka inte ja per automatik till ännu en drink.

Gör upp en plan
Se till att du är den som har kontroll och bestäm dig redan innan du går på en tillställning hur mycket du vill dricka. En bra plan kan vara att bestämma på förhand när du ska gå över till att dricka alkoholfritt. Att vara förberedd på att tacka nej till alkohol kan också vara smart.

Var inte för sträng
Har du gjort en plan som du avviker ifrån gäller det att inte vara för sträng mot dig själv. Det gäller att vara redo för nya bra beslut, en viss dos flexibilitet kan göra att du behåller kontrollen.

Beställ först
Istället för att bara haka på och beställa det alla andra beställer kan du beställa först – särskilt om du tänker beställa alkoholfritt. Då kan du kanske inspirera någon annan att göra samma val.

Mindful Drinking
När du väl har den där smarriga drinken framför dig – se till att njuta! Insup atmosfären, njut av smakerna och sammanhanget.

Vill du bli en Mindful Drinker?
Då kan du börja med att anta Club Sodas 30-dagars utmaning. Det är gratis och du får inspirerande mejl varje dag: joinclubsoda.com. På samma sida kan du även köpa The Club Soda Commuintys bok ”How to be a Mindful Drinker”.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!