Naturskyddsföreningens Miljövänliga vecka

Idag börjar Miljövänliga veckan, en vecka som handlar om att inspirera och uppmuntra varandra till att ta hand om våra saker, kläder och möbler för att minska konsumtionen av nya prylar. Naturskyddsföreningen har arrangerat veckan sedan 1990, mellan 100-150 av föreningens kretsar deltar på olika vis.

 

Det kan handla bland annat om handfasta, konkreta tips på hur du kan fixa, laga, vårda och återbruka dina ägodelar under parollen ”ta vara på det vi har”. Naturskyddsföreningen vill bland annat uppmuntra oss till att ta tillvara på och fixa det man har, slänga mindre, dela mera och se över hur man konsumerar.

4 miljövänliga tips från Naturskyddsföreningen

♻️ Var en del av delandets ekonomi! Att ha en massa prylar som sällan används är inte så miljösmart. Betydligt klokare är det att dela, hyra, låna, ge bort eller köpa begagnat. Kanske har du en pryl någon kan ha nytta av? Berätta för andra vad du lånar ut genom att sätta upp lappar i din trappuppgång eller med ett inlägg på Facebook. Kanske kan du låna ut en borrmaskin, en stege, trädgårdsredskap eller ett par skridskor.

🛠 Fixa grejen! Vårda och laga dina prylar innan du köper nya. Sko om dina höstkängor, lär dig sy i en knapp, snabba upp datorn genom att rensa hårddisken, laga en ranglig stol eller fräscha upp dina sneakers med tandkräm (ja det funkar faktiskt). På sajten fixagrejen.nu har vi samlat massor med tips och trix för att förlänga livet på dina ägodelar.

☕️ Kan du inte laga prylen själv? Ett tips är att bjuda in någon händig kompis på fixarfika eller sy-kväll nu när det äntligen är lättare att umgås. Eller att stötta din lokala hantverkare och ta hjälp av ett proffs.

👗 Har du tänkt uppdatera garderoben? Varför inte dra ihop ett kompisgäng och anordna en klädbytardag eller en vandrande kasse eller starta en lånegarderob.

PS. MissVEGO laddar för veckan och kommer på lördag delta i Hållbar Gördag som arrangeras av Folkuniversitetet i Stockholm. Mer information kommer under veckan.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!