Drycker som gör gott är godare

Inför jul- och nyårshelgernas festligheter har vi valt ut drycker som inte bara passar mycket bra till de traditionella smakerna utan också produceras av passionerade entreprenörer som bryr sig om alla inblandade i produktionskedjan.

av amalia g stöckel, sommelier i samarbete med Handpicked Wines

Mycket mer än en gin

Canaïma Gin består av en blandning av destillat från 19 tropiska växter, vilket märks i både doft och smak: den är len och frisk med ett helt spektra av fruktiga och exotiska smaknoter. Tio av de 19 tropiska växter som ginen smaksatts med har sitt ursprung i Amazonas där de skördas med hjälp av lokalbefolkningen. Därför har varumärket sedan starten arbetat tillsammans med colombianska icke-statliga organisationen Saving the Amazon, för att stödja återplanteringen av skog. Träden som planteras bidrar utöver att bevara Amazonas, även till hållbar sysselsättning för lokala familjer. Canaïma har blivit superpopulär världen över mycket på grund av filosofin bakom men inte minst för sin originella smak. Ginen funkar perfekt som ingrediens i före-middagen-cocktails och kan också avnjutas ren efter maten som avec.
Canaïma Small Batch Gin, nr 82012, 459 kr/700 ml

Skåla in det nya året

Mousserande hör årsskiftet till! Skåla ut det gamla året och in det nya med härliga bubblor från tidlösa vinregionen Alsace, en region som under historiens gång präglats av både fransk och tysk kultur. Denna läckra crémant är producerad enligt klassisk metod (i likhet med champagne och cava) och på tre druvor; chardonnay, pinot noir och pinot auxerrois. Doften är härligt fruktig, smaken fyllig med frisk syrlighet och toner av frukt och kryddor. Vinet passar lika bra som aperitif innan middagen med en kryddig snitt, som till en mängd rätter, speciellt grönsaksbaserade sådana.
Domaine Saint-Rémy Crémant D´Alsace Cuvée Prestige Brut, 2017, nr 79928, 169 kr/750 ml

Ljuvliga smaker som julklapp eller till julbordet

Från sydafrikanska vinproducenten Avondale kommer en perfekt provsmakarlåda med två röda och två vita viner i behändiga halvflaskor. Ett av de vita vinerna som finns med, Anima, gjorde succé när det släpptes och när man provar det förstår man varför. Vinet är gjort med stor omsorg av druvor från stockar som är över 30 år gamla. Och ju äldre och mer välbevarade vinstockarna är, desto mer koncentrerade blir druvans smaker och därmed också vinerna. Jorden brukas enligt ägarfamiljen Grieves egna unika metod som de kallar ”BioLOGIC” och utgår från ekologiska och biodynamiska principer. Alla viner i lådan passar perfekt till julbordet; de vita vinerna matchar julbordens lättare anrättningar perfekt medan de röda vinerna passar bra till kraftigare smaker och ingredienser. På lådan finns dessutom QR-koder, skanna dem och dyk in i Avondales hållbara vinvärld med bland annat intressanta och roliga provningar.
Avondale Mixlåda, nr 53358, 328 kr/ 4 x 375 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!