Smakrika sensommarviner från södra Europa

Södra Europa är och förblir gastronomiska favoritområden, vi tycks aldrig få nog av franska, spanska och italienska läckerheter. Ljumma sensommarkvällar är det få saker som kan mäta sig med plockmat och härliga viner till, som till exempel dessa tre smakbomber som dessutom är producerade med respekt för människa och miljö.

av: amalia g stöckel, sommelier i samarbete med sigva

Italienskt askungevin

Innan Piemontes viner blev supertrendiga, ansågs druvan barbera vara högst ordinär och planterades på lägen som inte lämpade sig för de ”finare” druvorna. Idag har barbera fått sin revansch och har helt annan status. Luca Bosio är tredje generationens vinmakare med koll på hur barbera bäst kommer till sin rätt och det märks i vinet. I doft och smak hittar man röda bär, kakao och vanilj, samt sammetslena tanniner. Servera till en höstig grönsaksgratäng, eller bakade grönsaker med kryddiga tillbehör.
Luca Bosio Barbera d’Asti 2021, nr 56664, 119 kr/750 ml

Förtjusande röd fransos

Om du inte är så bekant med pinot noir men gärna vill bli, är detta ett bra vin att börja med. Pinot noir är en fordrande druva som kräver en hel del för att resultera i bra vin. Detta kommer från den varmare regionen Languedoc-Rouissillon, där druvan blir mer generös. I doften finns bland annat mogna röda körsbär, lingon och vanilj, i smaken hittar vi återigen röda bär, choklad, vanilj samt aningen kryddnejlika. Perfekt till ratatouille, grönsaksbaserad moussaka eller ungsrostade rotfrukter.
Métayage Pinot noir 2020, nr 50507, 129 kr/750 ml

Sval, spansk elegans

Norra Spanien lämpar sig perfekt för att odla druvor som trivs bäst i svala områden, som godello. Här finns ingen inblandning av fat, vinets mer komplexa toner beror på att det fått vila på sin jästfällning i tre månader. Fin frisk doft av krispiga gröna äpplen och citrus samt elegant smak med toner av honungsmelon och grapefrukt. Superb som aperitif till grönsaksstavar med smakrika röror.
Joaquin Rebolledo Godello 2021, nr 2553, 119 kr/750 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!