Söndagsstek: Tofu med apelsin och ingefära

Tofu är aldrig tråkigt i vårt hushåll. För den här festliga rätten har jag kombinerat smakerna av pikant apelsin och pikant ingefära i en läcker marinad och klibbig glasyr för att göra tofun till hjälten på middagsbordet. Jag älskar att laga mat med tofu eftersom den är så mångsidig och gör det möjligt att vara kreativ i köket. Med några enkla steg kan du enkelt få tofu att smaka fantastiskt!

recept & foto: romy London

2 – 3 personer

För Tofu:
1 stor bit extra fast tofu (400 g), avrunnen
olivolja till stekning
3 msk majsstärkelse

Marinad med apelsin och ingefära:
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, skivade
125 ml färsk apelsinjuice (ungefär 1 medelstor apelsin)
60 ml lönnsirap
60 ml tamari
1 tsk flytande rök
1 bit, (ca 2,5 cm) färsk ingefära, fint riven
0.5 tsk malen svartpeppar

Gör så här:
1. Pressa tofublocket i minst 30 minuter. Detta steg är valfritt, men tofun tar bättre emot marinadens smaker när den pressats.
2. Under tiden förbereder du din marinad: Värm olivoljan på låg värme i en liten kastrull. Tillsätt vitlöksskivorna. Värm dem i 5 minuter och rör om ofta så att vitlöken inte blir brun. Ta bort kastrullen från värmen och ställ den åt sidan.
3. Tillsätt apelsinjuice, lönnsirap, tamari, rök, ingefära och svartpeppar i en stor skål. Sila vitlöksoljan genom en sil för att ta bort vitlöksbitarna. Släng vitlöken och tillsätt vitlöksoljan till marinaden. Rör om för att blanda.
4. Använd en vass kniv för att skära diagonala linjer över toppen och botten av din pressade tofu, ungefär 6 mm djupt. Lägg tofun i en liten behållare och tillsätt din marinad så att den täcker tofun. Ställ in den i kylskåpet för att marinera i 30 minuter.
5. Förvärm ugnen till 200°C. Hetta upp en stor stekpanna med nonstick på medelvärme med en generös skvätt olivolja. Ta ut din tofu ur marinaden och låt eventuellt överskott droppa av tofublocket.
6. Strö ut majsstärkelse på en grund tallrik och lägg tofublocket ovanpå, täck toppen och botten tunt. Flytta tofublocket till stekpannan och stek båda sidorna av tofun i 2–3 minuter vardera, tills den är krispig och gyllene. Lägg den i en ugnsfast form.
7. Vispa cirka 2 teskedar majsstärkelse i resten av marinaden och häll ungefär hälften av marinaden över tofun. Stek i 10 minuter, häll sedan försiktigt resten av marinaden över och stek i 10 minuter till.
8. Ta ut tofun ur den ugnsfasta formen och lägg den på ett serveringsfat. Skär den i 1 cm stora skivor innan servering. Till den här rätten passar det fint att servera gröna bönor.

The ultimate guide to vegan roasts
Hitta massor av härliga växtbaserade recept på Romy Londons hemsida och sociala medier romylondonuk.com
Instagram, Facebook och Twitter @romylondonuk

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!