Färgstark pasta

I vår grönsakslåda finner vi maffigt stora portobellosvampar, hittar du dem inte i din butik funkar det även bra med annan svamp exempelvis skogschampinjoner. De ugnsbakade rödbetorna färgar fingrarna röda men blir en härlig färgklick på tallriken. Här strösslade med rostat hampafrö.

Pasta med svamp, rosmarin och ugnsbakade rödbetor
(4 portioner)
½ kilo rödbetor
2 rödlökar
2 askar portabellosvamp
2 kvistar rosmarin
2 knippen mangold
4 portioner fiberpasta
50 gram hampafrön
1 ask krasse

Du behöver även:
olivolja
salt
peppar
vinäger (till exempel balsam- eller äppelcidervinäger)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C och koka upp pastavatten. Skölj grönsaker och rosmarin. Borsta svampen vid behov men skölj den inte.

Ugnsbakade rödbetor
1. Skrubba eller skala rödbetorna och skär dem i skivor på ca 1 cm. Vänd skivorna med olja och vinäger och krydda med salt och peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i 30-35 min.

Pasta med svamp och rosmarin
2. Skala och halvera rödlöken. Skär sedan i strimlor. Halvera svamparna och skiva tunt. Plocka och finhacka rosmarinbladen. Finstrimla mangoldens stjälkar och blad.

3. Hetta upp en stor stekpanna, tillsätt olja och stek rödlök, svamp och rosmarin tills allt mjuknat, 10-12 min. på medelvärme. Salta.

4. Koka pastan al dente i saltat vatten, ca 10 min. Spara 1-2 dl kokvatten och häll av resten.

5. Häll hampafröna i en liten ugnsform och rosta dem gyllene i ugnen, 4-6 min.

6. Häll pastan i stekpannan med svamp och tillsätt 1-2 dl pastavatten. Tillsätt även mangold och låt vätskan koka in i 2-3 min. på medelvärme. Smaka av med salt, peppar, olivolja och ev. vinäger medan vätskan kokar in.

7. Lägg upp ugnsbakade rödbetor på ett fat och ringla ev. över lite olja och vinäger. Strö över rostade hampafrön och toppa med klippt krasse.

Servering
Lägg upp pastarätten i djupa tallrikar och servera ugnsbakade rödbetor med hampafrön till.

MissVEGO testar – Vegankassen från Årstiderna
Det är smidigt med en matkasse som levereras direkt till dörren. Just nu när vi är mitt i Veganuary gör Vegan-kassen från Årstiderna det dessutom enkelt att äta veganskt och samtidigt få en riklig dos matinspiration. Här handlar det om att laga det mesta från grunden, några få genvägar bjuds vi dock på. Beställ din matkasse här!
I samarbete med Årstiderna.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!