Vandringsäventyr – i höstens färger

För många kan höstens intåg betyda att vandringssäsongen är över, men så behöver det inte vara. Hösten plockar fram tydliga kontraster och ger nya perspektiv på naturen. Här delar jag med mig av en utav mina finaste och mest färgsprakande tips på turer som passar perfekt nu i höst.

av: anton levein

Som värmlänning och aktiv vandrare kändes det konstigt att jag inte hade vandrat i norra Värmland, där Klarälven möter lågfjäll och ett platt Sverige reser sig mot norr. Så en höst gjorde jag och min bror slag i saken, vi tog helt enkelt bussen till Höljes för att vandra Nordvärmlandsleden.

Om du vill tältvandra eller sova i vindskydd bland storslagna lågfjäll och mäktiga skogar kan Nordvärmlandsleden vara någonting för dig. Med sina 54 kilometer och kuperade terräng bjuder leden inte bara på två till tre fina vandringsdagar, utan också på bra träning inför kommande äventyr.

Leden startar i Höljes norra Värmland, och tar dig längs låga fjällryggar och dalar ned till Branäs. På vägen passerar du Granberget, Värmlands högsta punkt på 701 meter över havet, Långbergets sporthotell där du kan övernatta om du inte känner för att tälta eller sova i något av de flera vindskydd och gamla sätrar man passerar på leden. Utsikterna efter leden är slående, och med höstens gyllene färger så får du bästa tänkbara förutsättningar för vyer du inte kommer att glömma i första taget.

Vi ger oss ut

Från busshållplatsen vid den lilla lanthandeln i Höljes är det 10 kilometers vandring och 500 meter
stigning och till toppen av Granberget är dagens första delmål. På vägen passerar vi Kvarnsjön, och ett litet vindskydd perfekt för ett att fika eller äta lunch. Stigningen fortsätter sedan genom barrskog och gröngula myrar upp till Granbergets topp, där det även finns ett utsiktstorn.

På vägen upp till Granberget började himlen sakta svartna, grantopparna svajade och snart öppnade sig himlen. Den lilla stigen förvandlades snart till en bäck. Mina kängor höll mig torr, men min brors välventilerade vandringsskor drog in mängder med vatten. Lite bittert fortsatte vi upp mot toppen och blev med tiden båda två sjöblöta om både ben och fötter.

På toppen

Uppe på toppen blåste det på ordentligt, men tack vare den stora öppna ytan runt utkikstornet konstaterade vi ändå att detta nog var den säkraste platsen att slå läger på för dagen. I spöregn reste vi tältet och sökte snabbt skydd från vädrets makter. Himlen var kolsvart och tältet gungade i vinden, medan vi slöt våra ögon för dagen.

När vi vaknade i gryningen hade vinden lättat. Det var kyligt, men prognosen lovade två dagar med uppehåll. Våra skor och byxor hade inte torkat nämnvärt under natten, men det hindrade oss inte för att fortsätta.

Ett par kilometer efter Granberget kom vi fram till Södra Åselbergssätern där det går att övernatta i ett gammalt säter – en gammal obemannad stuga som även är ett kulturminne. Ytterligare 10 kilometer längre fram erbjuds möjligt att övernatta på Långbergets sporthotell.

Från Långberget fortsätter ledens omväxlande terräng med stora vyer, gammelskog, gamla sätrar och höglandssjöar. Efter 39 kilometer kan du göra en avstickare till Sandsätern, där du återigen har möjlighet att övernatta i den öppna stugan, eller fortsätta vidare ett par kilometer till Ransbysätern, som under sommaren drivs som ett STF-vandrarhem.

– Jag vandrade Nordvärmlandsleden själv och det bästa måste nog ändå vara naturen, hur otroligt vacker skogen är och vilka fantastiska utsikter man bjuds på längs leden. Gamla kulturmiljöer, där det nästan är som om tiden stått still och man nästan förväntar sig att möta på någon vallpiga som är ute och vallar kröttera (kossorna). Sen kommer man inte ifrån utsikten från toppen på Granberget. Enormt!, säger Eric Henriksson som driver Youtubekanalen Bergtagen.

Blöta skor

Under den kommande dagen hördes ett ständigt pumpande ljud från min brors skor, som spottade ut och sög in nytt vatten från den blöta marken i varje steg. Mina kängor var betydligt torrare, och störde mig inte nämnvärt.

Vi stannade till vid Långbergets sporthotell, tog en fika och lät skorna torka ur lite extra, innan vi fortsatte och åt lunch vid en utsiktsplats. Vi fortsatte söderut och stannade för kvällen vid ett hygge, där vi satte upp tältet och kunde koppla av på ett par stubbar.

Något slagna tog vi oss dag tre ned till ledens mål. Från Ransbysätern börjar leden tappa höjd, och härifrån är vandringen ner till Ransby och Branäs var lätt. Skogen hade nu hunnit torka sedan skyfallet två dagar tidigare, och så även vi. Men vi var trötta, fötterna hade tagit stryk och det var skönt att kunna byta kläder och skor. Trots skyfall och blöt vandring är det här ett av mina bästa vandringsminnen.

Nordvärmlandsleden
En vandring i din närmiljö är både kul och klimatsmart. Ett äventyr på hemmaplan helt enkelt.
Tidsåtgång: 2-3 dagar
Svårighet: Medel
Karaktär: Kuperad enkel terräng, stig

Tänk på att…
Det kan vara blött på leden under hösten, vattentäta strumpor kan höja komforten! Det är inget kalfjäll, men vädret kan vara bistert på topparna ändå. Under vecka 39 och 40 pågår älgjakt, undvik därför att bära kamouflerande färger och bär gärna varselväst. Du tar dig enkelt till starten och avslutet på leden med länsbuss.
Bästa kartan hittar du hos Lantmäteriet via deras app: Min karta

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!