Växtbaserad vardagsmat

Ökad tillgång på svenska växtbaserade produkter är syftet med det forskningsprojekt som Orkla och Lantmännen nu genomför tillsammans med forskningsinstitutet Rise.

 

Utgångspunkten är att det idag finns ett stort utbud av växtbaserad mat – men få produkter baseras på svenska råvaror. Härtill är Sverige inte med som förädlings aktör när det kommer till texturerat protein. Detta vill man råda bot på och tre miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova fördelas nu på 17 utvalda projekt för att stärka den svenska livsmedelssektorns konkurrenskraft. Totalt handlar det om ett stöd på tre miljoner kronor.

– Vi behöver skapa attraktiva alternativ som samtidigt är hälsosamma. Jag hoppas att vi kan påverka hela den vegetabiliska värdekedjans förädling och utveckla nästa generations hälsosamma och hållbara svenska matprodukter, säger Anders Högberg, forskningschef, på Orkla Sverige.

Den växtbaserade vardagsmaten måste utvecklas vidare både ur klimathänsyn och ur näringssynpunkt, till exempel med avseende på innehåll av järn och andra viktiga mineraler. Produkterna som tas fram inom ramen för projektet kommer att vara de första att både baseras helt på svenska råvaror såsom ärta, havre och vetegluten dessutom kommer de att helt förädlas och produceras i Sverige.

– Gröna proteiner är ett viktigt forsknings- och utvecklingsområde för framtiden. När allt fler väljer en varierad kost där de vegetariska alternativen får ta större plats blir det viktigt att utveckla produktutbudet, både vad gäller smak, textur och näringsinnehåll. Alla dessa egenskaper och miljövinster finns att hämta i svenska råvaror som behandlas på rätt sätt, säger Karin Arkbåge, projektledare inom livsmedelsforskning på Lantmännen R&D.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!