Vegan i januari

Inled 2021 med hälsan i fokus – ät veganskt! En riktig hälsoboost – bra för dig, miljön och djuren. Förenkla det hela genom att signa upp för Veganuary och få dagliga tips, recept och inspirerande information in i din mejlkorg.

Av: Monika agorelius

 

Sedan starten 2014 har över 1 miljon människor antagit utmaningen. MissVEGO mötte grundarna Jane Land och Matthew Glover via Zoom, och vi började med att gratulera till att de passerat det magiska miljon-strecket.
– Tack. Om någon sagt till mig för sju år sedan att Matthew och jag skulle starta något som fick mer än en miljon människor att vilja prova vegansk kost i 31 dagar hade jag aldrig trott på dem, säger Jane Land som bor tillsammans med Matthew och hunden Jake i York i norra England.
– Första året tänkte jag att om 100 personer är med så skulle det vara kul. Matthew var mer optimistisk och han fick rätt. Det första året fick vi mer än 3 500 personer att anmäla sig.
Det hela började med att Matthew Glover, som arbetade som fönsterförsäljare, deltog i Movember. Han lät mustaschen växa och gillade hur välgörenhetsorganisationen skapade en tillhörighet hos de som deltog och samtidigt ökade kännedom som ändrade spelplanen för manlig hälsa.

Skapa en vegomånad
– Jag lockades av konceptet med att döpa om en månad till något kopplat till det man vill uppmuntra till, säger Matthew. Vi vet att ett av de bästa sätten att minska köttkonsumtionen är att äta en veganskkost och att januari är den bästa månaden på året då flest är redo att testa något nytt.
Med detta i åtanke beslöt sig Jane och Matthew att döpa ”January” till ”Veganuary” och inom ett par månader hade de byggt ett varumärke, registrerat en välgörenhetsorganisation och startat en hemsida där man kunde registrera sitt intresse att anta utmaningen och i utbyte få recepttips och annat matnyttigt i mejlkorgen.
Idag består Veganuary av ett team anställda och volontärer som arbetar världsomspännande i mer än 192 länder. I Sverige samarbetar Veganuary med Djurens rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation.
– Vårt motto har alltid varit ‘anlita människor som kan mer än du’ och det är vad vi gjort i Veganuary. Det är oerhört skönt att arbeta med ett starkt team. Matthew och jag är fortfarande inblandade i allra högsta grad och vi sitter i styrelsen.
Veganuary riktar sig främst till flexitarianer, deltidsveganer men även de som bara vill äta lite mindre kött. 

Kända veganer
Veganuary är fortfarande störst i Storbritannien där de flesta livsmedelskedjorna hakat på. Ett stort antal växtbaserade varumärken deltar och stödjer kampanjen genom olika samarbeten. Bland annat så är det svenska varumärket Oumph! en av huvudsponsorerna för Veganuary 2021.
Ett antal världskändisar är ambassadörer för Veganuary, bland annat Paul McCartney, Joaqin Pheonix, Alec Baldwin, Joanna Lumley och Stephen Fry. Svenska ambassadörer i år är artisten Dotter, träningsprofilen Linda Byström och vegobloggaren Gustav ‘Jävligt gott’ Johansson.

Växtbaserad företagsutveckling
Sedan det globala teamet expanderade har Matthew startat ett nytt projekt, Veg Capital, där han tillsammans med en av sponsorerna för Veganuary startat ett riskkapitalbolag som hjälper växtbaserade företag att växa.
– Vårt mål är att hjälpa till att skapa så goda växtbaserade livsmedel som möjligt för att få människor att välja dem, säger Matthew. Det finns massor av duktiga innovativa företag som arbetar med detta och för dem är det bättre att komma till oss för att få loss kapital än att låna på banken. Arbetar man med Veg Capital vet man att all eventuell vinst går till att återinvestera i andra veganska initiativ och på så sätt driver vi rörelsen framåt tillsammans och skapar bättre livsmedelsalternativ till kött, mjölk- och ostprodukter. Vårt mål är att få bort så många djur från livsmedelskedjan som möjligt.  

foto: chris shoebridge

 

Veganuarys vision: 
Vi vill ha en vegansk värld! En värld utan djuruppfödning och slakterier. En värld där matproduktion inte utarmar skogen, förorenar vatten, driver på klimatförändringen och utrotar vilda djur. Vårt mål är att inspirera och stödja de som försöker leva veganskt, driva förändringar på företagsnivå och skapa en global marknad med alternativa veganska livsmedel för planetens, djurens och hälsans skull.

Är du redo att anta utmaningen?
Anmäl dig till Veganuary och få daglig inspiration ner i mejlkorgen. Här bjuds på recept även i form av enkla veckomenyer samt en hel del andra tips. Du lär dig mer om miljön och matproduktion på ett vis som gör det kanske än enklare att se det veganska alternativet som en självklarhet. veganuari.se

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!