Vi tar tåget till Berlin

Det första steget när det kommer till att resa klimatsmart från Stockholm till Berlin är att välja tåget. Vill du fortsätta på inslagen väg väljer du sedan incheckning på ett hotell som ingår i 15-minuterskonceptet, och middagen äter du så klart på den lokala Zero Waste-restaurangen. Riktigt så såg inte MissVEGO:s upplägg ut denna gång, men det går ju fler tåg, och självklart vill vi att du ska hinna före oss. Dags för avgång!

av: yvonne gull

Klockan är strax efter fyra en torsdagseftermiddag i maj, och jag befinner mig på spår 12 på Stockholms Central. Här är det fullt med folk som väntar på att Snälltåget med destination Malmö Berlin Hbf ska rulla in för att ta oss söder över, och i mitt fall ända fram till slutstationen och Berlin.

Vi letar upp vagn 17 som är en sovvagn, och lyxigt nog har vi alla fått varsin alldeles egen kupé. Här inne finns totalt sex sovplatser, och obäddat är det även sex sittplatser längst ner. Klockan slår 16.23 och vi lämnar stationen, rullar ut parallellt med trafiken längs Centralbron och in i tunneln under Södermalm. Vi är på väg.

Krogen på Snälltåget

Efter att konduktören kollat våra biljetter beger hon sig till Lönnkrogen, en liten luckservering med dryck och snacks. Vi möts upp i en kupé för lite öl, vin, chips och nötter, tågluffarkänslan är total och förväntningarna höga. Tåget tuffar på och i Nässjö stiger Marco Andersson från Snälltåget på för att berätta lite mer om tåget och äta middag med oss i restaurangvagn Krogen. Och här vill jag verkligen rekommendera att ni bokar bord redan då ni bokar biljett – det blir fullt. Det börjar bli sent så jag beställer ett smörrebröd som kommer i tre olika versioner.

Det är dags att bädda ner, Marco har tipsat om att den bästa sovplatsen är den i mitten, och att huvudet ska vara mot dörren. Jag följer tipset och efter att vi passerat Öresundsbron drar jag för gardinerna. Något ovan vid tågets alla ljud tar det en stund innan jag somnar. Utvilad vaknar jag upp så lite frukost på det, och sedan anländer vi enligt tidtabell till Berlin Hauptbanhof klockan 8.47 nästa morgon. Det här är Tysklands mest trafikerade tågstation där över 300 000 passagerare passerar varje dag. Stationen är även den största stationsbyggnaden i Europa av korsningstyp, vilket innebär att du här finner korsande järnvägslinjer i olika nivåer.

Hållbar turism

Vårt hotell ligger alldeles intill stationen, så vi lämnar våra väskor och är redo att upptäcka staden. Berlin som stad har stort fokus på hållbarhet och hamnade nyligen på en 5:e plats i Sustainability Index GDSI 2022. Tillika står hållbar turism högt på dagordningen och Visit Berlin erbjuder aktörer att ansluta, lära sig mer och få sin verksamhet hållbarhetscertifierad utan kostnad. City-Friendly Sustainable Tourism är vad som gäller och medlemmar här marknadsförs under rubriken Sustainable Berlin.

Ett annat hållbarhetskoncept går under rubriken 15-minuters staden, som är en version av det Carlos Moreno, professor vid Sorbonne University i Paris lanserade 2016. Då handlade det om att du från ditt hem skulle nå alla dagliga behov i form av arbete, kultur, utbildning och hälsa på ett gångavstånd inom 15 minuter. I turistanpassad form har konceptet lanserats som en nystart efter pandemin i Berlin. Nu handlar det om att du som turist utifrån ditt hotell ska finna alla upplevelser inom en 15-minuters promenadradie. Just nu ingår 24 hotell spridda över hela staden i konceptet. Här öppnas nu möjligheter för att uppleva staden i staden, vilket känns väldigt passande i Berlin som egentligen inte har något centrum. Ditt miljöavtryck minimeras också då du inte behöver några transporter.

Med stämplad biljett

Men denna gång är vår agenda att uppleva staden på lite mer traditionellt manér och med Berlin Welcome Card i handväskan beger vi oss till U-bahn, tunnelbanan. Vi snudd på missar att stämpla våra biljetter men hinner både av och på igen, nu med stämplade biljetter. Denna behöver sedan endast visas upp vid kontroll.

Vi åker tunnelbanelinjen U5, som öppnades för bara två år sedan och idag är det perfekta turisttåget. Vi passerar Brandenburger Tor, Under den Linden och Museumsinsel innan vi kliver av vid Rotes Rathaus. Vi går upp för att möta vår guide Arne Krasting från Zeit Reisen som visar oss runt i området med hjälp av varsin Ipad. Ett fiffigt sätt att väva in dåtid i nutid. Att stadshuset Rotes Rathaus även fick agera polishus i Tysklands mest påkostade tv-serie någonsin, Babylon Berlin, får vi också reda på. Att Arne även hade en mindre roll i serien hör också till historien. Han lämnar oss vid Humboldt Forum där vi nu ska upp till takrestaurangen Baret.

Humboldt Forum, Berlin Palace. Foto: Alexander Schippel

En ifrågasatt verksamhet

Byggnaden som idag inrymmer Humboldt Forum är en replika av Berlin Schloss som uppfördes just här 1443. Man öppnade för tre år sedan och både byggnaden och verksamheten är omdebatterad. En av anledningarna är prislappen på 680 miljoner Euro, varav visserligen en del kom från donationer. En annan är utställningarna där bland annat samlingar från det tidigare etnografiska museet visas. Här presenterar man även utställningar där imperialismen och kolonialtiden visas upp, målet är att skapa en dialog, men frågorna är många. Vem äger vad, varför finns dessa föremål här? Frågorna är många, svaren lika så, och att vissa föremål nu ska tillbaka till sina hemländer har också tagits. Men innan vi kikar in åker vi upp till takterrassen och restaurang Baret för att äta lunch.

Här uppe bjuds vi på en av Berlins bästa utsikt. Tv-tornet, katedralen, museerna, och vi skymtar även Brandenburg Tor. Maten är fräsch, själv mumsar jag i mig en sparrispaj och en sallad. För den som inte är ölsugen ännu finns ett fint urval alkoholfritt, rabarbersaft är min nya favorit. Det finns platser både inom och utomhus, vill du bara njuta av utsikten är en promenad runt taket att rekommendera och en 360-vy garanterad.

Spontant gillar jag inte alls att man valt att återskapa byggnaden. Den är alldeles för nypolerad och inte alls välkomnande. Men efter några timmar börjar den krypa in i mig, dess retrospektiva yttre ställs i kontrast till det progressiva innehållet. Känslan av att det här på Humboldt Forum pågår något viktigt är påtaglig och jag vill tillbaka för att lära mig mer.

Experimentell cirkus

Kvällens middag äter vi intill Hackescher Markt i stadsdelen Mitte, restaurang Hackescher Hof ligger här på en av alla de sammanhängande innegårdarna du här kan utforska. Menyn är i säsong och bjuder på både sparris och rabarber. Gården är mysig och det strömmar till folk, fler av dem har precis som vi biljett till föreställningen in_between med Circo Aero som just nu ges på Chamäleon Theater.

Nycirkus är temat. Konceptet bygger på att man bjuder in och samarbetar med olika nycirkusgrupper och sätter upp en föreställning. Gruppen spelar, bor och utvecklas här. Circo Aero som ska upp på scenen ikväll kommer från Finland, och jag får höra att även svenska Cirkus Cirkör spelat här. Den röda sammetsridån går upp. Ringar, siluetter, kroppar, styrka, det är suggestivt och vi dras in, in i en värld där drömmar möter vakenhet, och det däremellan. Det dunsar, det svävas, det flygs, det lyfts och slår till. En man trillar rakt ner från taket PANG, en annan flyger genom väggen. En kvinna rullas upp i taket, eller tar hon sig inte upp helt självt? Vi möter en sida av Berlin som är både spännande och tillåtande. Det finns faktiskt även en del barn i publiken. Kvällen är tidig och hade vi velat ut och klubba hade kvällen bara varit barnet då ridån går ner.

Cykeltur längs muren

Klimatsmart sightseeing gör man som sagt till fots eller medelst cykel, så vi checkar in hos Berlin on Bike som håller till i Kulturbraueri, ett före detta bryggeri. Här flödar kreativiteten och kulturen och hade det varit söndag hade vi mötts av en stor Street Food marknad. Det finns olika teman på cykelturerna och även möjlighet att bara hyra cykel. Vårt tema för dagen är Berlinmuren och vår guide Oleg samlar ihop oss och höjer och sänker sadlar och styren innan vi trampar i väg.

Vi stannar till vid Stadsbadet i stadsdelen Kollwitzkiez. Oleg berättar att det då området byggdes inkluderades inga badrum i lägenheterna. I stället var det hit till badhuset man kom för att tvaga sig – och för att lära sig simma. Idag finns här Hotel Oderberger, ett hotell som är med i 15-minuters konceptet och just nu innehar första platsen på listan över var jag vill bo nästa gång jag kommer till Berlin. Vi åker in i Mauerpark och uppför en backe, här stannar vi till med en del av den inre muren som idag är en levande graffitimålning på ena sidan, och ett område som är vad man kanske skulle kalla en partypark på den andra. Två män går med långa oroliga steg, tittar sig omkring och Oleg konstaterar att de troligen handlar om droger. Att Berlin är en stad med kontraster är ingen hemlighet.

En film, inget fotografi

Än tydligare och närmare de människor som levde vid den 47,3 kilometer långa stadsmuren som delade staden, i öst och väst, kommer vi på Bernauer Strasse. Här är det markerat i gatan var de olika lagren av murarna låg. Längs gatan finns bilder och berättelser om några av de människor som levde här, de lyckade och de misslyckade flyktförsöken. Vi stannar till vid en av platserna där en tunnel grävts, från ena sidan till den andra. Oleg berättar om filmen The Tunnel, en dokumentär som spelades in här bara ett år efter att muren stod klar 1962. Du hittar den på Youtube, absolut sevärd.

Den del av muren som kanske är allra mest känd är East Side Gallery, där 105 målningar från konstnärer från hela världen målades 1990. På vår tur hinner vi inte dit utan cyklar nu förbi en annan del av muren där det målas graffiti. Bakom muren pågår beach volleyboll matcher på stora sandplaner. En av killarna som målar, eller snarare skriver sitt budskap på muren här i guldbokstäver vill absolut inte bli fotograferad. Och det påminner mig om att vi ibland är lite för aggressiva i vår önskan att visa upp vad vi ser och var vi är. På något vis blir hans bild mer intressant. Hade jag stannat kvar ytterligare en dag hade jag gärna kommit tillbaka och tagit den där bilden av hans text. Men det har blivit dags att ta tåget tillbaka till Stockholm.

Snälltåget

Avgår från Stockholm till Berlin, 6 dagar i veckan.
Välj sittplats, liggplats, eller egen kupé. Priserna varierar, men alltid bra att boka i god tid.
Glöm inte att boka bord på Krogen!
www.snalltaget.se

Snälltåget grundades 2007, och destinationen Berlin introducerades 2012. Av de som reser till Tyskland reser 2/3 till Berlin, så även MissVEGO. Vi ber Marco Andersson, marknadschef för Snälltåget som varit med sedan starten svara på några frågor:

Märker ni av att allt fler vill resa mer klimatsmart?
– Absolut!

Har Snälltåget några uttalade klimatmål?
– Vi ska köpa förnybar el och målsättningen är att minska avtrycket per resenär, vilket vi gör genom att köra fler resenärer i varje tåg.

Varför ska man välja Snälltåget?
– Reser man tillsammans ett kompisgäng eller en familj så kan vi erbjuda bra komfort för en rimlig peng. Med vår restaurangvagn Krogen kan vi dessutom ge en extra upplevelse på resan.

Vad är den stora skillnaden i att köra tåg i Sverige jämfört med nere i Europa?
– Framför allt i Tyskland är det dyrare att använda spåren och även elkostnaderna är något högre. Signalsystem och andra nationella regler gör att det blir mer komplicerat att köra mellan länder.

Hur ser ni på framtiden?
– Det ser väldigt positivt ut för tågresandet! Men det finns en hel del som politiken kan göra för att underlätta för oss, både på kort och lång sikt – vilken kommer att ha positiva effekter på tågresandet och klimatet. Det handlar om att minska krånglet mellan länderna, sänka avgifterna för att köra på spåret, ta bort moms på internationella tågresor, här är Sverige och Danmark föregångare, och tillåta engelska som säkerhetsspråk på lite längre sikt.

Mer info

Tyska Turistbyrån
En informationskälla att ösa ur med inspiration för resor i hela landet.
www.germany.travel

Visit Berlin
En stor sida med massa bra inspiration och tips. Här finns många erbjudanden och möjlighet att boka biljetter.
www.visitberlin.de

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!