Evigt mode

Evigt mode – en hållbar utställning

På Sofiero utanför Helsingborg öppnar nu utställningen Evigt mode – en utställning om vår tid. Här möter vi nyskapande formspråk och blomstrande inslag från kända kreatörer – med målet att väcka tankar kring mode och hållbarhet.

 

– Utställningen bjuder på uppseendeväckande kreationer som är en fröjd för ögat, men det är också en tankeväckande utställning som väcker frågor kring hur vi förhåller oss till våra plagg idag. Hur kommer det sig att vi ursäktar ett favoritplagg med uttrycket ”den här gamla trasan” och varför känns det ibland enklare att köpa ett par nya byxor än att laga en söm? Evigt mode – en utställning om vår tid visar på olika sätt att ta tillvara och förlänga livslängden på våra plagg och ge dem ett nytt liv, säger Anna Schibli, tillförordnad verksamhetschef på Sofiero.

Evigt mode

Evigt mode

I utställningen visas hur hållbarhet gestaltas i dagens mode i allt från det skräddarsydda plagget till det återvunna plagget och kläder i hållbara material. Fem teman i lika många rum belyses: Nygammalt, Innovation, Tid för skapande, I säsong och Egen tid. Varje tema presenteras genom ett urval samtida kreationer, experimentella plagg, textila verk och installationer från både svenska och internationella modeskapare.

Medverkande modehus och kreatörer är Cecilie Bahnsen, Rave Review, Linda Nurk, Remake Stockholms Stadsmission, Stine Goya, Jennifer Blom, Henrik Vibskov, Stéphane Rolland, Ellen Hodakova Larsson, Rodebjer samt modedesignstudenter från Borås Textilhögskola. I utställningen visas även plagg som tillhör kronprinsessan Mary av Danmark. H.K.H Kronprinsessan Mary av Danmark har ett stort engagemang för mode och hållbarhet. I utställningen visas två av kronprinsessans favoritklänningar som burits vid ett flertal tillfällen genom åren.

– Genom utställningens gestaltning vill vi medvetandegöra och belysa aktuella strömningar inom hållbart mode. Syftet är bland annat att få besökarna att reflektera kring sin egen relation till sina kläder, säger Ulrika Kyaga, utställningens kurator.
Utställningen pågår till den 26 september.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!