Frihet och uteliv till max

Vill du maximera känslan av frihet och naturupplevelser med en utmaning som tar dig till toppen då är Ski & Sail konceptet för dig.

av yvonne gull

Ski & Sail är ett utmanande upplevelsekoncept som handlar om att ta segelbåten till skidbacken. Efter att båten ankrat upp är det dags att ta sig i land och för egen maskin bestiga berget. Väl uppe stannar du och njuter innan du åker ner – det är kämpigt, magiskt och absolut något jag varmt rekommenderar.

Ibland behöver vi utmaningar för att komma i kontakt med oss själva både kroppsligt och mentalt. Att få göra detta tillsammans med människor som kan helt andra saker än du själv är berikande. Själv trodde jag aldrig att jag skulle gå uppför en skidbacke frivilligt.

Den där dagen då jag tackade ja till att följa med Helly Hansen ut på äventyr måste jag bekänna att jag var lite naiv. Jag blev förtrollad av att vi skulle resa långt upp till norra Norge, och här skulle vi åka skidor och segla. Dessa två aktiviteter som summerar fokusområdena hos företaget Helly Hansen, vars slogan är ”Alive Since 1877”, ett ledord som skulle visa sig stämma bra in även på detta äventyr som arrangeras av SeilNorge.

– Ski & Sail är något som gjorts längs de norska kusterna sedan början av 1990-talet. Vad jag vet så var det italienska och franska bergsguider som började med detta. Vi har en del norska utövare men framför allt är det folk från andra länder som reser till Norge varje vår för att segla och åka skidor, berätta Emil Casper Engebritsen, expeditionsledare för SeilNorge när vi möts uppe i Alta i Finnmark.

Ett vältränat gäng

Totalt är vi strax över 20 personer som ska med på turen, och jag måste medge att majoriteten av dem ser ganska vältränade ut. En stor del av gruppen kommer från USA och Kanada, resten från olika destinationer i Europa.

Kaylin Richardson är en tjej som sticker ut med sin härliga energi och sitt bländande leende. Senare får jag reda på att hon tillhört det amerikanska skidlandslaget och tävlat, även i OS. Aurélien Ducroz, som också han är med i gruppen var tidigare med i det franska landslaget i skidhoppning och på sin meritlista har han även två vinster i Freeski-serien. Idag har han fokus på segling. Jag börjar förstå att jag är omgiven av proffs.

Nere vid kajen ligger SeilNorges två segelbåtar som vi nu ska flytta in i, 70-fotaren Valiente och 50-fotaren Humla. Jag är snabb att anmäla mitt intresse för den större båten, och får här dela hytt med Berne Broudy, som sippar varmt te dygnet runt och älskar outdoorlivet, kanske framför allt cykling och skidåkning. Hon kommer att bli en av mina stora idoler och supportrar under resans gång – hon kan liksom allt det där som inte jag förstått att jag borde kunna, och hon visar mig.

Livet ombord på Valiente är nästan som jag väntat mig; vi väljer om vi vill hjälpa till att segla eller lämnar det till besättningen. Toalett och dusch har vi i hytten. Ombord på Humla är det allas jobb att få fart på båten. Dagens första etapp är kort, vi åker ut från Altafjorden och mot Stjernøya och lägger till nordöst om Øksfjord. Vi går i land. Vi ska nu gå upp för backen innan vi får åka ner. Med hjälp av ett par så kallade skins som fästs på undersidan av skidorna får vi grepp. Bindningarna på skidorna är dessutom lite annorlunda för att det ska fungera att gå i pjäxorna, olika lägen går att ställa in beroende på hur brant backen är.

Det blir till att träna, att vända håll är inte helt enkelt och att våga lita på att skidorna inte ska åka bakåt är även det en tankevurpa. De flesta pinnar på, vi är dock ett fåtal som aldrig gjort något liknande tidigare. Kaylin visar oss, steg för steg, ner en bit och sedan upp igen, allt medan solen går ned.

Bröd på jäsning

När vi kommer tillbaka till båten har vår fantastiska kock Tippi lagat middag. Han är grönländare och har jobbat på stjärnkrogar i Oslo men catering står numera på hans agenda och denna resa är ett av de uppdrag han valt ut att göra. Senare under säsongen ska han även följa med SeilNorge på en resa hem till sitt Grönland. Hela tiden står det bröd och jäser runt omkring honom, grönsaker och kött i marinader. Desserter. Prima råvaror och matlagning från grunden. I morgon väntar nya utmaningar.

Vi är redo, kittade från topp till tå med de allra bästa prylarna från Helly Hansen. Båtarna ligger för ankar i Nuvsfjorden och vi tar oss i land med hjälp av några gummibåtar. Solen skiner, och en himla massa utrustning bär vi med oss. Ryggsäcken är så fiffig att den har spännen med vilka skidorna fästs samt fack för hjälm och spade. När skinsen väl är påklistrade börjar vi vår vandring. Över en kulle och bakom ett berg, en lång väg som slingrar sig fram. Så till slut är vi framme vid berget och backen som ska bestigas. Som små siluetter avtecknar sig vår förtrupp högt däruppe. Snön är lite blöt. Steg för steg tar vi oss upp. Vi har inte kommit särskilt långt då jag börjar fundera över vad jag håller på med. Är detta verkligen görbart? Det går sakta men det går uppför, en sväng till och en sväng till. Så fortsätter vi. En klunk vatten, och sedan en lunchmacka och lite vila.

Proffsen svänger

Toppgruppen hojtar uppifrån och kommer nedsusande i proffsiga svängar. När jag själv börjar åka ner för backen vill benen inte riktigt lyda, det tar lite tid. Kroppen lever i alla fall. Jag får upp lite fart och börjar åka tillbaka mot båten, men den där farten räcker inte särskilt länge. En paus till och sedan några meter till, jag blir påknuffad – tack så mycket! Annars kanske jag fortfarande hade irrat runt därute.

Tillbaka i båten konstaterar jag att dagen varit så mycket mer än bara vacker och jobbig. Den har även satt sig i någon annan del av mitt medvetande och mina tankar landar kring hur jag ska göra för att bli starkare. Kanske inte bara rent fysiskt utan även mentalt. I vardagen är våra utmaningar oftast av en helt annan typ. Vi seglar ut genom Bergsfjorden och in i Loppanhavet och lägger ankar för natten vid bryggan på den lilla ön Loppan. Det är dags att äta. I vanliga fall äter jag inte rött kött, idag serveras rött kött. Min kropp behöver rött kött, jag äter rött kött.

Kom förberedd

Vid middagen är alla mer eller mindre slutkörda. Alla är dock nöjda med dagen och samtalen flyter på. Den här typen av resa som vi är ute på kan bokas av i stort sett vem som helst, oavsett nivå. Men hur gör man för att komma lite mer förberedd? Jag ber Lars Bolin på Helly Hansen om några tips:

– Självklart går det att träna skidåkning som vanligt men för att fixa backarna är träning i backe att rekommendera. Så hitta din lokala backe och börja med att gå upp och gå ner, varefter höjer du tempot. Vanlig konditionsträning är heller inte att förakta. Att dessutom ha tränat att gå med skins är också smart, då hinner du bli van vid tekniken:

– I Åre brukar Åreguiderna hålla dagsturer där du går upp för backarna på det här sättet, berättar Lars.

Men den mentala träningen är minst lika viktig. ”Klarar jag samma smärta en timme till?” är en fråga du kan ställa dig. Fokusera på det du kan göra och visualisera att du klarar det du har framför dig. En kvällspromenad på Loppan avslutar vår dag. Att somna är inga problem.

Att hitta linjen

Vi seglar vidare under morgontimmarna och ankrar upp söder om Loppan för dagens backe. Den är brant och den är stenig. Aurélien Ducroz reser sig upp, blickar ut, koncentrerar sig och letar linjer. Det är det här som skiljer oss åt. Han är redan därute igen, allra högst uppe på berget. Själv har jag en kropp som inte riktigt lyder. Det blir en lugnare dag idag, men likväl en tur över sten och berg – snön vill inte riktigt nå ända ner till där vi lägger till. Tore, som ibland följer med sin son som driver SeilNorge, guidar mig. Han har levt här uppe och arbetat som jordbrukare, han tar gäster med ut i naturen under årets alla säsonger.

– Vi guidar alla, från proffsen till dem som bara vill komma ut för en kort upplevelse.

När vi kommer tillbaka till båten är tanken att vi ska fiska för att få ihop kvällens middag. Vi försöker, men det vill inte nappa. Det blåser lite för mycket. Vi beger oss ut på Lenangenfjorden mot Arnøya. Det blåser 40 knop sydöstlig vind, Valiente sätter fart. Humla jagar oss. Vår fotograf har skickat ut sin go pro-kamera och försöker hämta hem den men vi seglar för fort. Vi får sakta in och ”låta” Humla köra om. Kameran är säkrad och vi lämnar vinden bakom oss och åker in i fjorden. Ännu en middag, en vegetarisk – enligt planen skulle det ju ha nappat.

Ett leende på läpparna

Målet för dagen är att vi både ska hinna åka skidor i Lyngen och ta oss till Tromsö. Vi stannar till vid Kågen och det magnifika berget Kågstinden. Det är dags för sista åket så lite extra energi infinner sig per automatik. En lavin har gått i området tidigare, så på vår väg upp går vi över fallna träd. Snömassorna är både hotfulla och respektingivande, naturen rår vi inte på. Förtruppen är i väg, Dennis Risvoll, även han en friåkare i elitdivisionen, kommer ifatt oss. Han skyndar sig upp och väljer ett betydligt brantare spår än det som är upptrampat. Senare frågar jag honom varför han valt att satsa på just skidåkning:

– Att åka skidor är det enda som alltid lockar fram ett leende på mina läppar.

Vi har tagit sikte på en bergskam, inte riktigt på toppen men likväl en topp med magnifik utsikt. Här stannar vi länge. Njuter, äter och blickar ut över det magnifika landskapet. Det är dags för ett sista åk innan det blir after ski på bryggkanten. Vid midnatt lägger båten till i Tromsö, några timmars sömn och sedan är det dags att leta sig tillbaka till vardagen. Upplevelsen har varit magisk, Emil lyckas summera vad det hela handlar om i bara några ord:

– Det är frihet och uteliv till max!

Ski & Sail

SeilNorge laddar nu för våren 2022 med både färdigpackade resor på temat, och möjligheter för grupper att skräddarsy sin tur och anpassa svårighetsgraden. Mer info: seilnorge.no

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!