vegansk nyårsmiddag dessert

Vegansk nyårsmiddag: Citrontarte med vegansk maräng

Gillar du också att avsluta en god och lång middag med något sött men fräscht? Då är det här veganska desserten för dig och ditt sällskap – en citrontarte med sötsyrlig fyllning, krispigt skal och toppad med luftig maräng. Desserten går att förbereda dagen innan, men vänta gärna med att spritsa den färska marängen till sist.

RECEPT & STYLING: CLARA GILLOW THORSÉN FOTO: MADS NORDVIG BORUP

4 portioner | 1 timme + 3 timmar i kylen

Du behöver:

4 veganska söta pajskal, gör dina egna eller köp färdiga i välsorterade butiker
340 gram silkestofu
2 dl färskpressad citronjuice
1 msk citronzest
1,5 dl maple syrup
1 tsk gurkmeja för färg
1 tsk salt
3 tsk majsstärkelse
2,5 tsk agar agar
1,5 dl kyld aquafaba
2,5 dl florsocker
2 msk majsstärkelse
1 msk citronsaft

vegansk nyårsmiddag dessert

Vill du göra din dessert extra festlig? Pynta med bladguld och oxalis.

Gör så här:

Citronfyllning: Mixa silkestofu, citronjuice, citronzest, maple syrup, gurkmeja och salt tills det blir en slät konsistens. Sila ner majsstärkelsen och agar agar i blandningen, och mixa igen. Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda på mellanvärme i cirka 5 minuter. Rör konstant i blandningen medan den långsamt tjocknar. När citronfyllningen tjocknat, häll ner den i pajskalen så den nästan täcker hela skalet. Sätt pajerna på kyl i tre timmar, så de får sätta sig ordentligt.

Vegansk maräng: Vispa aquafaba kraftigt med en ballongvisp, använd gärna en köksassistens, vispa i 10 minuter, den ska bli ordentligt fluffig och hård i konsistensen. Tillsätt efterhand florsocker så du får en glansig och fluffig maräng. Pudra ner majsstärkelse och citronsaft och vispa ytterligare 5 minuter. Fyll en spritspåse med den glansiga marängen. Använd gärna en i tyll, så du får ett fint mönster på marängen. Spritsa den färska marängen på pajerna. Bränn försiktigt marängen med en brännare. Pynta med bladguld och oxalis.

Vegansk nyårsmeny:

Snacks: Jordärtskocksnacks med tångkaviar
Förrätt: Bakad rotselleri med vitvinssås
Varmrätt: Rostad blomkål, tryffelkroketter, syrade kålrabbiknyten och vegansk rödvinssås
Dessert: Citrontarte med vegansk maräng

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!