No mow – för biologisk mångfald

Visste du att en gräsmatta som snaggats till en golfbana är som att ha en stenöken i trädgården? Men nu är det dags att ställa undan gräsklipparen och låta trädgården få ett nytt blomstrande liv – No mow-trenden är här för att stanna!

av: monika agorelius

I sommar låter vi bli att klippa gräset och plockar i stället fram förstoringsglas, kamera och fältflora för att nyfiket upptäcka alla växter och djur som en mångfaldig trädgård lockar till sig. MissVEGO tog ett snack med Erik Hansson, journalisten och författaren som bland annat står bakom de populära hemsidorna Rikare trädgård och Natursidan. Erik brinner för att uppmuntra trädgårdsägare från norr till söder att göra insatser för större biologisk mångfald och han är initiativtagare till firandet av Biologiska mångfaldens dag i Sverige.

Berätta hur ni med hemsidan Rikare trädgård arbetar med att informera om insekters funktion i en biologiskt mångfaldig trädgård.
– Vi arbetar ganska mycket med att man ska förstå vikten av alla djur och inte dela upp dem i ‘skadedjur och nyttodjur’ utan att man kan vara intresserad av vilken plats olika djur har i ekosystemen. Det är ganska ofta så att djur både kan gynna och missgynna dina odlingar eller din bild av hur trädgården ska vara. Men folk vill gärna dela in i djur i tydliga fack.

Hur ser du på vilken kontakt människor har med naturen?
– Jag tror att många aldrig riktigt fått uppleva en nära kontakt med naturen. Förskolor brukar över lag vara bra på att ha aktiviteter om naturen utomhus, men när det kommer upp i grundskolan så krävs det ofta att någon lärare ska ha ett brinnande intresse själv och vill ta tag i det. Det är också lite oroväckande att det på sina håll är ont om yngre medlemmar i många naturföreningar. Det finns så mycket kunskap hos veteranerna, men jag tror även att de skulle behöva lära sig en del av yngre personer.

Med tanke på de ökade matpriserna och bristen på färska grönsaker och frukt i matbutikerna, ser du att intresset för att odla mat ökat?
– Det verkar som det, baserat på vad mina kollegor i Fritidsodlingens riksorganisation säger och hur det skrivs om det i trädgårdsmedia. Själv märker jag mest att det skett ett stort lyft för intresset för biologisk mångfald.

Måste man ha en stor trädgård för att skapa biologisk mångfald?
– Nej. En stor trädgård har självklart bättre förutsättningar att göra många och större insatser, men det går att göra mycket på liten yta. Man kan lära sig mycket om naturen även i det lilla och jag tror att det finns goda möjligheter att börja en slags naturutbildning i den egna trädgården.

Vad är det enklaste man kan göra för att komma i gång om man har en liten trädgård?
– Har man en gräsmatta så kan man sluta klippa den och låta allting blomma eller så kan man klippa gångar där man brukar gå eller åtminstone göra små öar i gräsmattan som man låter bli att klippa. I slutet av sommaren så klipper man ned det höga gräset och tar bort det. Då börjar man att skapa en naturlig äng och lockar ängsväxter att blomma. Då gör man en god gärning för den biologiska mångfalden. Låt även gärna grenar stanna i trädgården i en rishög och var inte så noga med att ”städa” i trädgården. Ha också gärna växter som tillsammans blommar under en lång säsong, från tidig vår till sen höst så att det hela tiden finns mat åt insekterna när de är som mest aktiva.

Måste man köpa fröer?
– Nej, man kan samla fröer från vilda växter och låta dessa etablera sig i trädgården. Våra insekter har anpassat sig till de växter som funnits här i tusentals år och det är dessa växter de behöver allra mest. Så att försöka få in sådana växter mer i sin trädgård är en jätteviktig insats. Det finns många fjärilar och bin som är helt beroende av en enda växtart.

Behöver man ge fåglar och insekter mat på sommaren?
– Nej egentligen inte, men det skadar inte heller. Är det riktigt torrt kan vatten vara viktigt. Har man en liten trädgård så kanske man inte får plats med en hel damm, men man kanske kan gräva ned en liten balja eller ha ett fågelbad med vatten. Fåglar behöver dricka och bada och en hel del andra djur uppskattar att få tag på vatten.

Hur viktiga är träd i en trädgård?
– Mycket viktiga! Låt dem stå kvar. I träd, framför allt inhemska arter, ryms det oerhört mycket mångfald. Ju äldre träd desto bättre. Det är faktiskt samma sak med rabatter och ängar – ju äldre de blir desto fler arter brukar lockas till dem.

Om man inte har så mycket plats, vilka växter kan man börja med?
– En enkel sak som jag tycker att alla kan ha är en lite kryddträdgård. Det är trevligt både för en själv att kunna plocka av och använda i köket när man lagar mat men det lockar också otroligt många fjärilar, bin och andra insekter. Det är kul att kunna se vilken effekt det kan få när oregano, timjan och salvia blommar. Det brukar vara en otrolig aktivitet. Bärbuskar är också enkelt och tacksamt.

Mossa i gräsmattan och maskrosor som lyser gula överallt. Är det okej att låta det vara? Många gillar ju inte till exempel maskrosor.
– Det finns så många växtarter som brukar kallas för ogräs som egentligen är bättre för trädgården än många trädgårdsväxter. Maskrosor är helt fantastiska – många insektsarter uppskattar dem. Man kan försöka ändra på folks sätt att se på växter och djur i trädgården även om det kan vara svårt att göra stora förändringar på kort tid.

Brännässlor då, de är inte särskilt populära hos människan men jag gissar att de har en viktig funktion i naturen.
– Ja, brännässlor är jätteviktiga värdväxter till många olika slags fjärilars larver. Utan dem kommer du inte ha lika många olika fjärilsarter. Dessutom kan man äta brännässlor, och man kan göra effektivt gödselvatten av dem, så jag skulle nog säga att brännässlor hör hemma i alla trädgårdar.

Hur började din passion för djur, natur, trädgård och utomhusliv?
– Jag har nog alltid varit naturintresserad till viss del och gärna tittat i fågelböcker och på naturdokumentärer. Men det var strax innan skolåldern som det tog fart lite om jag minns det rätt. Då var jag ute en hel del i naturen med familjen och släktingar. Det var mycket fågelskådning. När jag gick på lågstadiet bodde vi i Skåne och då brukade vi ibland gå upp tidigt och fågelskåda innan skolan. När jag själv fick barn så tog jag upp intresset lite mer igen, så det är väl de senaste 15–20 åren som intresset eskalerat igen. Nu är jag intresserad av allt som har med
natur att göra. Inte bara fåglar, utan även växter, lavar, mossor, svampar, insekter och alla andra djur.

Har du någon favorit bland blommiga trädgårdsväxter?
– Jättemånga, jag är förtjust i en liten växt som heter backtimjan som gillar sandig miljö. Rölleka är en annan inhemsk växt som jag tycker mycket om. Jag slår gärna ett slag för olika träd, och det finns ju många arter som är viktiga. Exempelvis hagtorn, men sälgen är kanske viktigast av alla med sin tidiga blomning på våren. De är jätteviktiga för många humlor. En sälg i trädgården är fint, då får man njuta på våren när man inte är så bortskämd med blommor.

Vad ger dig en kick när du är ute i trädgården?
– Jag tycker att det är roligt med arter så jag blir alltid väldigt glad när det dyker upp en ny trollslända, en ny skalbagge eller en ny fjäril som jag inte sett i trädgården tidigare. Ännu gladare blir jag om jag kan göra en koppling till någonting som jag gjort i ordning i trädgården som lockat till sig dem. Kanske en vedkompost eller vissa växter som jag märkt att de lockas till. Det är en fantastisk känsla att känna att man hjälper till och att förstå varför den här arten lockas till just min trädgård. Det visar styrkan med en trädgård, att man faktiskt kan göra skillnad.

Erik Hansson

Ålder: 47 år.
Bor: Stockholm och Öland.
Familj: Sambo, dotter och pudel.
Gör: Journalist, författare till böckerna Upplevelser i Stockholms natur och och Ut i naturen. Driver hemsidorna Natursidan.se och Rikaretradgard.se.

Generella trädgårdstips 

1. Se till att delar av trädgården är lite ”vild”.
2. Låt en del av gräsmattan växa som den behagar och klipp den bara 1–2 gånger per år.
3. Lämna död ved i en hög åt mossor, lavar och vedlevande insekter.
4. Gör en kompost av gräs och kvistar som kan bli vinterbo åt igelkottar eller groddjur.
5. Anlägg en damm eller vattenrabatt med vattenväxter och stenar.
6. Bygg ett bihotell. Borra 2–10 mm breda och så djupa hål som möjligt i vedstycken eller såga av bambupinnar och lägg dem i en låda eller liknande så att ena sidan är tilltäppt. Förvara bihotellet där det brukar vara lä och relativt varmt.
7. Lägg en sandhög på en solig plats för att locka solitärbin och andra steklar.
8. Plantera växter som uppskattas av fjärilar, bin och humlor och välj växter som blommar under olika delar av året så att det finns mat åt insekterna under lång tid.
9. Sätt upp fågelholkar, gärna olika modeller så att det passar olika arter.
10. Plantera träd och buskar som fåglar uppskattar. Exempelvis sälg, hagtorn, hägg, fläder, rönn, körsbär och bärbuskar.
11. Gör ett fågelbad. Rengör det gärna ibland och placera det nära buskar så att fåglarna kan söka skydd.
12. Igelkottar trivs bland lövhögar och buskage, så lämna gärna någon del av trädgården lite “vild”.

Fler tips och guider hittar du på: natursidan.se & rikaretradgard.se

Fira Biologiska mångfaldens dag
Dagarna runt den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag – en temadag som instiftats av FN. Varje år anordnas en mängd olika evenemang och aktiviteter runt om i Sverige. Växtbytarträffar, föreläsningar, vandringar, guidningar, insektssafari, tipspromenader och invigning av naturreservat är bara några av de aktiviteter som brukar anordnas.
Mer info: biomfdag.se

Ut i naturen
Att ta klivet ut i naturen kan vara en utmaning. Vart ska man gå? Och vad gör man där? Att bara gå ut i skogen och skärpa sinnena kan vara ett första steg. Men det finns så mycket mer att upptäcka i naturen året runt, så många små och stora upplevelser som du – och familjen – inte får missa. Som att spana efter vårtecken eller höstens fågelsträck. Leta efter spår i snön eller knoppar på träd. Skåda stjärnor eller se norrsken. Gå på grodkonsert eller lyssna på ugglor. Spela artbingo med barnen eller åka på björnsafari. Erik Hansson skrev boken Ut i naturen i samarbete med Naturskyddsföreningen. Boken ger dig inspiration och guidning till att hitta ut i det fria och kunskap som lyfter dina naturupplevelser till en ny nivå. För ju mer du vet, desto mer kommer du att upptäcka.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!