Ramennudlar med sockertång

Linnéa Sjögren & Karolina Martinson delar med sig av sin tångkunskap i sin bok Plocka tång & strandnära växter recept & tillagning, för att fler ska kunna dyka ner i det skafferi som väntar under havsytan och vid strandkanten. Här får du grundkunskapen för att själv kunna skörda hållbart och ta vara på råvarorna.

Av: Linnéa Sjögren & Karolina Martinson Foto: Fanny Rådvik

Ramennudlar med sockertång

4 portioner

Du behöver:

5–10 g torkad sockertång
2 ½ dl kallt vatten
1 ¼ tsk rostat bakpulver, se nedan
½ msk tång- eller vanligt havssalt
500 g siktad dinkel
maizena eller potatismjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 50 grader
2. Torka sockertången i ugnen 5 minuter så att den blir riktigt spröd. Mixa tången så den blir så finfördelad som möjligt. Häll tångflingorna genom en sil. Grova flingor som inte går igenom silen kan du mixa en gång till. Ta vara på tångpulvret.
3. Blanda vatten, bakpulver, tångpulver och tångsalt. Rör om tills allt lösts upp. Låt vätskan stå så att tången blir genomfuktad.
4. Häll mjölet i en degblandare. Sätt blandaren på låg fart och häll sakta ner vätskan i mjölet. Låt blandaren gå tills degen går ihop. Det blir en ganska hård och gummiaktig deg.
5. Ta upp degen och knåda den smidig. Låt den vila invirad i plast i kylen minst 1 timme men helst till nästa dag.
6. Dela degen i 6 jämnstora bitar. Platta till bitarna något och kör dem genom en pastamaskin till 4:ans eller 5:ans tjocklek. Pudra degytan med lite maizena och potatismjöl och kör till tunna nudlar.
7. Stormkoka nudlarna i rejält med saltat vatten. Ta upp lite nudlar och smaka dig fram till rätt konsistens. 45 sekunder brukar vara lagom om de ska användas till ramen.

Rostat bakpulver: Sätt ugnen på 135 grader. Sprid ut ½ dl bakpulver på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 1 timme. Låt svalan och förvara i en burk med tättslutande lock. Pulvret håller länge och räcker till många nudelsatser.

Plocka tång & strandnära växter recept & tillagning

Förlag: Natur & Kultur
Av: Linnéa Sjögren & Karolina Martinson

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!