Hållbart vin

Sommar i glaset – 3 x hållbara viner

Matcha sommarens milda, friska och mogna smaker med viner som inte bara smakar bra till utan även är producerade med såväl hållbart som med etiskt tänk.

av amalia g stöckel, sommelier

 

Tre viner, tre stilar, tre färger; rosé, cava och rödvin att matcha med sommarens milda, friska och
mogna smaker. Denna trio är dessutom producerade med såväl hållbart som etiskt. Det märks i vinernas rena smak, och energi. Frukten till vinerna är odlad på det ”gamla sätten”, som man odlade innan moderna kemikalier och maskiner gjorde intåg i vingårdarna. I Sydafrika, ett land som fortfarande tampas med sociala klyftor, har vinkooperativet SAAM producerat vin på ett såväl hållbart som etiskt sätt sedan 1941.

I Europa, eller ”Gamla Världen” som vi också kallar det i vinsammanhang, finns det många producenter som arbetar såväl organiskt som biodynamiskt och alltid har gjort det. Därför har de inte heller varit lockade att certifieras eftersom den processen är lång, byråkratisk och kostsam. Ett vin kan alltså i högsta grad vara producerat på ett hållbart sätt och vara veganvänligt utan att det har certifieringar på etiketten. Om man dessutom letar efter ”naturviner” bör man vara försiktig då det inte finns någon europeisk definition eller certifikat för det än, så hittar man ett vin med sådan etikett bör man vara kritisk. I Frankrike pågår nu ett försök med märkningen ”Vin Nature”, om det faller väl ut är det möjligt att fler länder följer efter. Tills dess får vi konsumenter helt enkelt själva ta reda på mer om de producenter vars viner och filosofi vi gillar. För visst smakar en dryck alltid bättre när man vet att det har producerats på ett sätt som är schysst mot såväl människa som miljö?

Vild och vacker

De blå montepulcianodruvorna till detta läckra rosévin med vacker färg kommer från vingårdar i en nationalpark känd för sina vilda vargar. Det är ett kargt område med tufft klimat där man så länge man minns odlat i samklang med naturen på gamla sätt: organiskt och biodynamiskt. I doft och smak går det att hitta mogna körsbär, timjan, aningen kryddnejlika samt frisk syra. Passar perfekt till alla sorters matiga sommarsallader och rätter med maffiga, kryddiga såser.

Colle Reale Cerasuolo Rosé, nr 2242, 95 kr/750 ml

 

När chardonnay hjärta macabeo

Gröna druvorna chardonnay och macabeo kanske inte känns som de mest självklara att skapa en blend på. Alla tvivel försvinner genast när man provar resultatet. I doften finns gullregn och citrus, i smaken nektariner, äpplen och grapefrukt. Cavan har legat på sin jästfällning i minst ett år, det märks i smaken som är komplex men inte komplicerad. Alkoholhalten ligger trevligt nog på 11, 5 %. Utmärkt som välkomstdryck, aperitif och till sommarens smaker.

El Miracle Cava Brut, nr 7700, 89 kr/750 ml

Roligare tillsammans!

SAAM betyder tillsammans på afrikaans och är det perfekta namnet på vin från ett sydafrikanskt kollektiv som jobbat etiskt tillsammans sedan 1941. Allt för att skapa bättre viner, anställningsvillkor och värna om miljön. Tänket märks i vinet, som dessutom är buteljerat i återvinningsbar PET-flaska. I doft och smak finns blåbär, vanilj, en lätt lakritston och aningen smörkola. Suverän matchning till grillade grönsaker, maffiga gratänger och matiga sallader.

SAAM Pinotage 2020, nr 2220, 89 kr/750 ml

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!