Tacofredag vegan-style

En variant på tacofredag – här med välkryddade bönor och hemgjord jalapenjo-mash. Hos Årstiderna är majschipsen en nyhet, lite nyttigare lite segare och tillagas enkelt i ugn eller stekpanna. Mashen av jalapeno och grön paprika är det drag i.

Kryddiga bönor med sötpotatis, majschips och jalanpeno-mash
4 portioner
½ kilo lila sötpotatisar
2 gröna papriko
½-1 jalapeño
1 lime
1 knippe vattenkrasse
3 klyftor vitlök
1 portion kokta kidneybönor
1 burk tomatsås med chili
1 påse BBQ-kryddmix
1 förpackning majstortillas

Du behöver även:
olivolja
salt
vitvinsvinäger
socker

Gör så här:
Två dagar innan:
Blötlägg kidneybönorna i rikligt med kallt vatten och förvara i kylen över natten.
Dagen innan: Häll av blötläggningsvattnet från kidneybönorna och häll dem i en gryta med rikligt med nytt vatten. Koka bönorna mjuka, 30-45 min., låt svalna och förvara sedan i kokvattnet i kylen över natten.

Till att börja med: Sätt ugnen på 200 °C. Skölj grönsaker, jalapeño och lime. Häll av kidneybönorna.

Ugnsbakad sötpotatis och jalapeño-mash
1. Skär sötpotatisen i klyftor och vänd med lite olivolja och salt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i 20-30 min.

2. Skär paprikan och jalapeñon i grova bitar och mixa bitarna med 4 msk matättika eller vinäger, 2 tsk socker och 1 tsk salt. Tillsätt inte all jalapeño direkt utan börja med lite och smaka av. Mixa till en ett grovt mos och låt sedan rinna av i en sil (spara dock vätskan i en skål).

Kryddiga bönor och majschips
3. Klyfta limen och lägg i en skål för sig. Plocka vattenkrassen grovt och lägg i en skål. Skala och skiva vitlöken tunt.

4. Hetta upp lite olja i en gryta och stek kidneybönor, skivad vitlök och BBQ-kryddmix i 2-3 min. Tillsätt ½ tsk salt, 1 dl vatten, tomatsås och vätskan från jalapeño-mashen. Låt sjuda i 8-10 min. Späd ev. med mer vatten vid behov och smaka av med salt.

5. Skär varje tortilla i kvartar och sprid ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja och ugnsbaka till spröda chips, 10-12 min. Lägg upp chipsen i en skål och strö på salt.

6. Vänd jalapeño-mashen med 2-3 msk olivolja och lägg upp i en skål.

Servering
Servera kryddiga bönor med majschips och ugnsbakad sötpotatis. Ringla limesaft över rätten och toppa med vattenkrasse. Servera jalapeño-mash till.

MissVEGO testar – Vegankassen från Årstiderna
Det är smidigt med en matkasse som levereras direkt till dörren. Just nu när vi är mitt i Veganuary gör Vegan-kassen från Årstiderna det dessutom enkelt att äta veganskt och samtidigt få en riklig dos matinspiration. Här handlar det om att laga det mesta från grunden, några få genvägar bjuds vi dock på. Beställ din matkasse här!
I samarbete med Årstiderna.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!