Krig, kriminalitet & klimat – toppar klimatbarometern

I årets upplaga av WWF:s Klimatbarometer framkommer att svenskarnas oro för klimatförändringar bara slås av vår oro för krig. När det gäller klimatet anser allt fler att de själva upplever effekterna av den globala uppvärmningen.

Klimatbarometern 2024 visar att 65 procent av svenskarna upplever effekterna av den globala uppvärmningen i form av extremväder. Än fler, 70 procent, anser att politikerna borde göra mer.

– De senaste sju åren har vi haft flera oroväckande värmerekord och annat extremväder. Det är svårt att blunda för effekterna av klimatförändringarna som drabbar vår planet just nu. Samtidigt ser vi en politisk ovilja att lösa klimatkrisen. Klimatbarometern visar att en klar majoritet av svenskarna vill att politikerna ska göra mycket mer för att begränsa klimatförändringarna, det är verkligen dags för verkstad nu! säger Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF.

Hela 50 procent av de tillfrågade ser klimatet som det man oroar sig mest för, efter krig som skapar än större oro, men före organiserad brottslighet. Den globala uppvärmningen är vad som oroar allra mest och mer än hälften säger sig tänka på klimatförändringar varje vecka eller oftare. En klar majoritet av alla kvinnor, 94 procent, uppger att de upplever något i sin vardag som de tror är en effekt av de globala klimatuppvärmningarna.

– Vi ser tydligt att allt fler upplever effekter av klimatförändringarna, som extremväder eller förändringar i naturen. Det har vi inte sett tidigare på samma sätt. Tyvärr är det en helt förväntad utveckling eftersom effekterna kommer fortsätta att öka och bli allt tydligare så länge utsläppen inte minskas dramatiskt, säger David Mjureke, klimatexpert WWF.

När det gäller hur vi ska lösa klimatförändringarna är skillnaderna mellan män och kvinnor tydliga. Dubbelt så många män anser att tekniken kommer att lösa klimatförändringarna i jämförelse med kvinnor. Tron på tekniken är också högre bland de unga än de äldre. Samtidigt är kvinnor de som är mest förändringsbenägna.

– Teknikskiften är nödvändiga för att vi ska klara klimatutmaningen och vi har sett en mycket positiv utveckling för exempelvis sol- och vindkraft, batterier och fossilfri stålproduktion. Men vi måste också ställa om hur vi konsumerar varor och tjänster, som vad vi äter och hur vi reser, om vi ska ha en chans att klara klimatmålen, avslutar David Mjureke.

Klimatbarometern, några siffror
88 % anser det viktigt att leva klimatsmart
57% tänker på klimatförändringarna varje vecka eller oftare
20% tänker på klimatet dagligen

Klimatbarometern har genomförts sedan 2017 för att undersöka svenska folkets åsikter om klimat och miljö. Årets upplaga kan du läsa här: www.wwf.se/klimatbarometern

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!