Krönika: Choklad för en godare jul

Ett hållbart val är ibland lite dyrare, men du kan samtidigt njuta mer av din vara – i detta fall choklad. Varför vi ska välja Fairtrade-märkt choklad både till jul och i vanliga fall berättar Ulrika Urey, generalsekreterare i Fairtrade Sverige om i denna krönika för MissVEGO:s läsare.

Av: Ulrika Urey, generalsekreterare Fairtrade Sverige Foto: christoph köstlin

ldrig köper vi svenskar så mycket choklad som veckan innan jul. Vi kokar vår egen kola, bjuder på pralinaskar och köper tomtefigurer i färgglatt papper. Och visst är det ofta i de där små stunderna – i godistillverkningen med barnen och en kopp varm choklad framför tevekalendern – som den där julmagin ofta uppstår. Vi värdesätter fina stunder tillsammans, men vill också gärna göra gott för andra. Det fina är att det inte behöver vara särskilt svårt. Bara genom valet av choklad till gå-bort-presenten eller julbaket kan vi bidra till en positiv förändring i andra människors liv.

Majoriteten av den kakao vi äter i Sverige kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Där odlas den i familjejordbruk av människor som oftast lever på mindre än två dollar om dagen. De låga inkomsterna innebär inte bara att familjerna lever i svår fattigdom – det leder också till barnarbete. Exempelvis jobbar närmare 1,6 miljoner barn mellan 5–17 år med kakao i dessa två länder. Det är ungefär lika många barn som finns i samma åldersgrupp i hela Sverige.

– Jag behöver inte längre låna pengar för att kunna skicka mina barn till skolan, säger Dah Oho Gboklela Fairtrade-certifierad kakaoodlare, Elfenbenskusten.

För att vända trenden måste odlarna få bättre betalt för sin kakao. Det är en förutsättning för att de ska kunna äta sig mätta och låta barnen gå i skolan. Och det är just därför Fairtrade finns. Vi vill att människor som odlar maten vi älskar själva ska kunna lyfta sig ur fattigdom. Därför sätter vi också ett minimipris på kakao, som aldrig får underskridas. Det ger odlarna en tryggare familjeekonomi och möjlighet att planera för framtiden. De får också en premie som de väljer att investera i allt från trädplantering och bättre jordbrukstekniker till skolböcker och stipendier.

Allt det bidrar du till när du väljer Fairtrade-märkt till jul. Oavsett om du köper kakao, bakchoklad, presentaskar eller chokladkalendrar så kan du se till att chokladen du väljer inte bara göra gott för dig och dina nära, utan också för odlaren som skördade den där kakaofrukten många mil bort.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!