Liten kanel- & russin- kaka med pumpakräm

Mindre är mer. Här bjuder vi på ett recept med enkla, hälsosamma och ingredienser med individuella smaker sticker ut. Du kommer att älska dadlarnas subtila sötma, det syrliga apelsinskalet i kombination med mandelsmöret. Toppa med silkeslen pumpakräm.

Recept & foto: Nazli Develi, från boken food we love

4–5 portioner

Du behöver:
1 kakform, 15×10 cm

70 g glutenfritt havremjöl
60 g melass (eller agave, lönnsirap eller kokossirap)
75 g mjuk banan
35 g mandelsmör
30 g torkade russin
1 tsk äppelcidervinäger
1 g kanel
1 msk rivet apelsinskal
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
0,5 dl mandelmjölk

Till garnering:
4 msk granatäpple
2 msk pumpafrö
färska myntablad

Pumpakräm:
70 g kokt pumpa
80 g färska sukkari dadlar (eller mjuk medjool)
0,5 dl mandelmjölk
1 msk melass (eller agave, lönnsirap eller kokossirap)
2 msk espresso (eller plantbarerad mjölk)
1 nypa salt
1 krm kanel

Gör så här:
1. Skala och mosa bananen med en gaffel i en skål. Tillsätt mandelsmör, äppelcidervinäger och melass. Rör om så att det blandas väl.
2. Tillsätt kanel, apelsinskal, bakpulver, salt och mandelmjölk. Blanda väl tills allt blandat sig väl.
3. Tillsätt havremjöl och blanda ihop.
4. Klä den lilla formen, 15×10 cm med bakplåtspapper och häll kakblandningen i formen.
5. Grädda i 190 grader i 25–30 minuter eller tills en tandpetare i mitten kommer ut ren, ta sedan ut kakan. Låt formen kallna i cirka 10 minuter.
6. Vänd formen över en tallrik och ta ut kakan. Var försiktig då den är väldigt lätta och fluffig. Lägg sedan över kakan på ett galler för att svalna.

Pumpakräm:
1. Börja under tiden göra pumpakrämen. Koka pumporna tills de är mjuka. I en liten matmixer, tillsätt alla ingredienserna till pumpakrämen. Mixa till en silkeslen konsistens. Stäng locket på burken. Förvara i kylen för att stelna lite.
2. När kakan är klar, ta bort den från formen. Använd en spritspåse med wilton 125 spets, dekorera kakan. Om du inte har spritspåse, bred bara ut krämen över kakan.

Servering:
Garnera med granatäpplen, pumpafrön och mynta.

Förvaring:
Allra godast första dagen eller dagen efter gräddning men kan förvaras i kylskåp i 3–4 dagar.

Se mer från Nazli: @gurmevegan

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!